AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru predstavnike Gradske organizacije gluvih osoba "Beograd" i tumače znakovnog jezika.

Gosti su tom prilikom istakli da im je ovo prvi prijem kod gradonačelnika od početka njihovog rada, a tema sastanka bila je poboljšanje uslova za svakodnevnu komunikaciju gluvih i nagluvih osoba, posebno kada je reč o njihovoj poseti zdravstvenim ustanovama i javnim institucijama, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Gradonačelnik Beograda izjavio je da želi da podrži osobe sa ovom vrstom invaliditeta i da će u narednom periodu razmotriti na koji način bi Grad Beograd mogao da im pomogne, tako da na svakoj gradskoj opštini ove osobe osete olakšanje.

- Naš susret je važan jer želim da podržim inicijative i aktivnosti predstavnika udruženja gluvih i nagluvih osoba. Kao lekar susretao sam se sa pacijentima koji imaju ovu vrstu invaliditeta i znam koliko je važno da zdravstveni radnici, institucije i društvo u celini daju prostora ovoj značajnoj temi. Svima nam je u interesu da ostvarimo kvalitetnu komunikaciju sa našim sugrađanima i da naučimo kako da im se obraćamo, a da nas oni razumeju - istakao je gradonačelnik.

Na teritoriji grada Beograda postoji od 5.000 do 10.000 gluvih i nagluvih osoba, što nije mali broj ako se uzme u obzir da postoji samo jedan Servis za tumačenje znakovnog jezika u kojem rade tri tumača, dva koja su dostupna na terenu i jedan koji je u kol-centru. Potpredsednik Gradske organizacije gluvih osoba "Beograd" Mihajlo Gordić, koji je i sam gluva osoba, zahvalio je Opštini Vračar koja je zaposlila jednog tumača za znakovni jezik.

- Predsednik opštine Vračar dr Milan Nedeljković uočio je da je to dobar primer za celu Srbiju i da je zbog toga Vračar i dobio nagradu za ravnopravnost i otklanjanje diskriminacije - zaključio je Gordić, koji je izrazio nadu da će i druge opštine slediti ovaj dobar primer.

Foto: Tanjug

Zato bi bilo dobro, istakli su sagovornici gradonačelnika, da se u Beogradu zaposli veći broj tumača u Centru za prevođenje znakovnog jezika, kako bi bili dostupni 24 časa dnevno za sve gluve i nagluve osobe kojima je potrebna pomoć pri komunikaciji kao što je to, na primer, prilikom posete zdravstvenim ustanovama i opštinama.

Oni su istakli da se problem upravo javlja kada se gluve i nagluve osobe obrate Hitnoj pomoći ili Domu zdravlja posle osam sati uveče, jer tada ovi tumači ne mogu da im pruže uslugu, s obzirom na to da ih je u ovom servisu samo troje i rade do osam časova uveče.

U zdravstvenim ustanovama je gluvim i nagluvim osobama teško da ostvare željenu kominkaciju bez tumača, pa su njihovi predstavnici sigurni da bi edukacija medicinskog osoblja u Hitnoj pomoći i domovima zdravlja bila izuzetno korisna.

Foto: Tanjug

Prvi čovek Beograda i predstavnici Gradske organizacije gluvih osoba "Beograd" dogovorili su se da se u narednom periodu još jednom sastanu kako bi razgovarali o narednim koracima u cilju rešavanja ovog problema.

Gosti gradonačelnika u Starom dvoru, pored potpredsednika Gradske organizacije gluvih osoba "Beograd" (GOGB) Mihajla Gordića, bili su i Ivana Bućko, predsednica Evropskog foruma tumača za znakovni jezike (EEFSLI), potpredsednik tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) Marija Marković i tumač za znakovni jezik Vera Jovanović.

#Zoran Radojičić

'