AKTUELNO

Spomenik "Pobednik" na Kalemegdanu biće uskoro rekonstruisan, a radovi će trajati šest meseci, saopštio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Navodi se da je Zavod dobio novac od Grada Beograda za statičku sanaciju, restauraciju kamenog postamenta i same skulpture spomenika, a radovi će započeti odmah posle sprovođenja javne nabavke.

Tokom 2018. godine izvršena je kontrola stanja spomenika, koja je pokazala da je on u lošem stanju, pa su Zavod i Građevinski fakultet u Beogradu napravili projekat rekonstrukcije i restauracije.

- Uvidom u stanje spomenika ustanovljeno je da su oštećenja na spomeniku drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika - navodi se u saopštenju.

Foto: Andrej Nihil

Oštećenja na spomeniku uočena su 2016. godine kada je utvrđeno da je "Pobednik" nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu, a da se i dalje pomera.

-Radi se o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto - naveo je Zavod u saopštenju.

Sručno mišljenje vajara Zorana Kuzmanovića je da je na bronzanoj skulpturi spomenika uočljiv veliki sloj oksida, kao i više oštećenja zbog rupa - "verovatno od metaka ili gelera".

PROČITAJTE JOŠ: Počelo ELEKTRONSKO POVEZIVANJE Matične knjige venčanih i JMBG

- Na samoj plinti i stopalima oštećenja su značajna u vidu izvitoperenosti i pukotina, varovi su popustili, pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postamenta je korodirala i jako u lošem stanju - piše u saopštenju.

Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou. Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vekovnog turskog ropstva. Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

#Rekonstrukcija

#beogradski pobednik

'