AKTUELNO

Pre 12 godina u porodilištu bračnom paru Ilić u Leskovcu je rečeno da im je sin umro. Pre nekoliko dana konačno su od patologa Opšte bolnice u Leskovcu dobili 33 kalupa tkiva sa obdukcije njihovog sina iz 2007. godine.

Irena i Dragan Ilić iz sela Donje Vranovce sa velikom tugom se prisećaju dana kada im je rečeno da im je beba umrla. Telo deteta nisu dobili, pa sumnjaju da im je sin živ.

- Videla sam bebu, podojila je i ostavila u krevetac da spava. Otišla sam do toaleta da se spremim za vizitu. Kada sam se vratila rekli su mi da beba nije dobro, da je požutela – navodi Irena čije je dete na porođaju 16. aprila 2007. godine dobilo desetku.

Dva dana kasnije dete je, prema tvrdnjama lekara, umrlo od gušenja.

- Tražila sam da odmah vidim dete, rekli su mi da ima vremena. Onda su mi dali dve injekcije i rekli da je beba preminula. Nisam znala gde se nalazim. U medicinskoj dokumentaciji nema podataka koju su mi injekciju dali. Tek posle tri i po sata su me pustili da vidim bebu. Na četvrtom spratu bolnice u Leskovcu, videla sam neku bebu. To nije bila moja beba. To je bilo par sekundi, lekar ju je otkrio i pokazao mi – navodi Irena.

Njenom suprugu Draganu su lekari saopštili da se beba ugušila od sadržaja povraćanja.

- Istog dana smo otišli u policiju gde je žena dala izjavu. Imam papir gde sam naveo da sumnjam da je to moja beba. Tražio sam da se uradi DNK analiza i da dete, ako se dokaže da naše, prebacim u porodičnu grobnicu, ali tela nema – navodi Dragan.

Kaže da je podneo tri zahteva za eshumaciju – jednom su mi iz pogrebnog preduzeća odgovorili da nisu primili bebu, a u druga dva slučaja da ne mogu da sigurnošću da tvrde da je sahranjena.

- Borba je trajala 12 godina, nisu nam dali kalupe, nisu dozvolili eshumaciju – dodaje Dragan koji je pre nekoliko dana dobio parafinske kalupe – odnosno uzorke tkiva na osnovu kojih može da se utvrdi DNK.

Problem je što su svi kalup isto obeleženi i nije poznato od koje su organa, a tačna analiza može biti urađena samo sa uzoraka pluća, srca i mozga.

Ilić sada traže DNK laboratoriju koja bi prvo mogla da potvrdi od kojih organa su uzorci, a potom da ih uporedi sa DNK materijalom majke.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" Radiša Pavlović je istakao da su Ilići žele sudskim putem da iščupaju taj DNK materijal.

Ilići sumnjaju da je obdukovana neka druga beba, prema rečima Pavlovića, imaju indicije da je njihovo dete rođeno 2007. godine ustvari živo.

- Deteta nigde nema! Pitamo gde je dete! Ako DNK analiza pokaže da je njihovo dete, oni žele telo bebe da bi je sahranili u porodičnu grobnicu. U slučaju da nije njihovo dete – postavlja se pitanje gde im je sin - navodi Pavlović.

#Beba

#Leskovac

#Nestanak

'