AKTUELNO

Ministar Vulin rekao je da je ove zime bilo promrzlih i umrlih migranata u Grčkoj, Bugarskoj, ali nijednog u Srbiji.

Oko 250 migranata prihvatilo je da se premeste iz baraka na autobuskoj stanici i da se prebace u prihvatne centre u Obrenovcu i Krnjači, kao i u druge centre širom Srbije.

Njih su danas posetili ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ministar Vulin je tom prilikom rekao da su na inicijativu predsednika Vlade uvećani napori da se migrantima koji su sami odlučili da ostanu u barakama, još jednom razgovara i ponudi bolji smeštaj.

Foto: Tanjug

Migranti, koji su se nalazili u hladnim, neuslovnim barakama kod autobuske stanice prihvatili su poziv da se premeste u prihvatni centar, a Vulin kaže da svako od njih ko se nalazi na neuslovnom prostoru, tamo se nalazi isključivo na svoju odgovornost.

- Nijedan od ovih migranata nije bez ponude da ode u naše odgovarajuće prihvatne centre u kojima ima dovoljno mesta. Za svakog ima mesta, svakom smo ponudili mesto i nastavićemo baš tako da se ponašamo - naglasio je Vulin.

On je ponovio da država neće povećavati broj ljudi u centrima, ali će raspoređivati prihvatne kapacitete kako bi migranti imali mogućnost da udobnije i komotnije provedu i ovu zimu.

- Sada pripremamo odgovarajući prihvatni centar u Obrenovcu, znači da možemo da rasteretimo i Krnjaču, neke druge centre i da tim ljudima pružimo mogućnost da zajedno sa gradom Beogradom, MUP-om, obezbedimo sve da se osećaju dobro. Kapaciteti su sasvim dovoljni za svakog od ovih ljudi, a naravno, raspoređeni su po čitavoj zemlji, ne mogu biti samo u Beogradu i ne treba da budu samo u jednom gradu - rekao je Vulin.

Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da država vodi računa o svim izbeglicama i migratima već dve, tri godine i da iz tog razloga želi da premesti migrante iz neuslovnih baraka u centre širom zemlje, u kojima će imati dobre uslove dok se ne procesuiraju njihovi zahtevi za azil ili omogući dalje putovanje.

Stefanović je rekao da barake kod autobuske stanice u Beogradu nisu smeštaj koji Srbija nudi migrantima, da su oni tu svojom voljom, a da državne institucije zapravo žele da ih zamole da pređu u objekte Ministarstva rada i Komesarijata za izbeglice.

- Mi molimo migrante da nam dozvole da im pružimo normalne uslove, da vodimo računa o njima. Imali smo priliku da vidimo da su neki pokušavali da predstave kako se o migrantima ne brine dovoljno i kako žive u neuslovnim uslovima, kao da ih je država smestila ovde. Nastavićemo da budemo dobri domaćini i na inicijativu premijera Aleksandra Vučića hoćemo da svakog migranta izmestimo sa ulica, jer mislimo da po ovako hladnom vremenu nema prostora da bilo koji čovek bude na ulicama grada - istakao je Stefanović.

Foto: Tanjug

Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je da je ovo drugi dan kako je vlada ponudila migrantima i izbeglicama koji žive u barakama prevoz do boljeg smeštaja.

Autobusi, kaže Šoder, prevoze oko 200 ljudi, koji su se saglasili da idu u prihvatni centar u Obrenovcu, a podršku akciji daju UNHCR i nevladine organizacije.

S. P.

#Beograd

#Migranti

#Ministri

'