AKTUELNO

Kontroverzna veza između MMR vakcine i autizma uvek je u centru pažnje, a sada pred nama imamo rezultate najnovijeg istraživanje

Istraživanje sprovedeno u Danskoj, koje je trajalo od 1999. do 2010. godine, dalo je rezultat da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma, ne izaziva autizam kod osetljive dece i nije povezana sa grupom slučajeva pojave autizma nakon vakcinacije.

Navodna povezanost MMR vakcine i autizma izaziva veliku zabrinutost i dvoumljenje oko vakcinacije dece. Postoji zabrinjavajuće povećan broj obolelih od boginja u Evropi i Americi, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila je izbagavanje vakcinacije jednim od 10 najvećih pretnji globalnom zdravlju.

Istraživači sa Instituta Statens Serum iz Kopenhagena koristili su registar stanovništva kako bi sagledali da li MMR vakcina povećava rizik od autizma kod dece u vremenu nakon vakcinacije. Od 657.461 dece koja su praćena tokom cele decenije kod njih 6.517 je dijagnostikovan autizam. U poređenju vakcinisane i nevakcinisane dece došlo se do podatka da su šanse za pojavu autizma povećane oko 0,93 odsto. Ovo istraživanje samo dodaje na značaju svim prethodnim koja su rađena u ovoj oblasti.

#Vakcina

'