AKTUELNO

Zasnovali ste porodicu i sada, kao i svi, sanjate o sopstvenom stanu. Pošto je gotovina problem za kupovinu stana, budući vlasnici stanova opredeljuju se za stambene kredite.

Pre nego što počnete da prikupljate papire za kredit, potrebno je znati koja su vam dokumenta potrebna kako biste ubrzali sam proces.

Da biste krenuli u sam postupak konkursa za stambeni kredit potrebno je dobro naoružati se živcima, jer za ceo postupak od predaje prvog dokumenta do realizacije kredita biće vam potrebno najmanje dva meseca. A evo i šta vam je potrebno kako biste konkurisali za stambeni kredit.

Pravila za konkurisanje za stambni kedit razlikuju se od banke do banke, ali glavni papiri koji su vam potrebni za kredit su gotovo identični.

Prvi dokument je Zahtev za odobrenje plasmana, a original mora da bude overen kod poslodavca. Tu je Rešenje o administrativnoj zabrani-za kredite bez devizne klauzule gde dva primerka moraju da budu overena kod poslodavca. I Rešenje o administrativnoj zabrani-za kredite sa deviznom klauzulom i tu su obavezna dva primerka koja moraju da budu overena kod poslodavca.

Tu je odmah i Potvrda o stalnom radnom odnosu i dužini radnog staža, a original mora da je overen kod poslodavca. Onda fotokopija ID dokumenta, izvod banke za prethodnih 12 meseci o prometu zarada i on se preuzima u banci u kojoj aplikant ima tekući račun.

Sledi prikupljanje dokumenta koji se mora preuzeti u Poreskoj upravi, a to je PPDG-2R obrazac ili Rešenje o utvrđivanju poreza na dohodak građana (neophodan dokument za sve klijente koji su poreski obveznici u smislu zakona kojim je uređen porez na dohodak građana). Banka će vam tražiti i original Kupoprodajnog predugovora ili ugovora o kupovini stana. Naravno, to nije sve i sledi put u katastar odakle treba dobaviti original Vlasničkog lista ne starijeg od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Tu je i dokument koji vam je i te kako potreban, a to je Procena vrednosti nekretnine nad kojom se konstituiše hipoteka, a ona mora da bude izrađena i overena od strane ovlašćenog sudskog procenitelja.

Tu je i fotokopija pravosnažnog Rešenja za odobrenje izgradnje, projekta i predmer i predračun radova (izgradnja stambenog objekta).

Onda na obrascu banke daje se Izjava založnog dužnika fizičkog lica o bračnom status i fotokopija lične karte založnog dužnika i njegovog bračnog druga (ukoliko je nepokretnost stečena u braku) ili ostavinsko rešenje, ugovor o kreditu (kao dokaz o sticanju vlasništva).

Još malo i gotovo da su sva dokumenta koji su neophodna za apliciranje za kredit prikupljena! Banka će tražiti i fotokopiju polise osiguranja i original vinkulacije. To je Polisa osiguranja nekretnine nad kojom se konstituiše hipoteka vinkulirana u korist Banke.

Onda, original overene založne izjave (na dan isplate kredita) i original overene izjave o upoznatosti bračnog druga o uspostavljanju hipoteke (na dan isplate kredita).

Kada ste sakupili sva dokumenta preostaje vam da čekate pozitivan odgovor i da sa porodicom uđete u svoj dom.

Naravno, ukoliko želite imate i drugu mogućnost. Sve ovo agencija može da vam uradi za "skromnih" 2 odsto zarade od cene stana.

#kredit

#stan

'