AKTUELNO

Predlog da se Zadarska ulica u Beogradu preimenuje i ponese ime našeg istaknutog pisca Dobrice Ćosića samo je jedan od načina da se Beograđani oduže ovom srpskom velikanu, izjavila je Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

One je istakla da su argumenti negodovanja predstavnika bivše gradske vlasti oko preimenovanja ulica koje nose toponime nekadašnjih jugoslovenskih republika skoro trideset godina nakon njenog raspada apsurdni i neistiniti, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

- Žitelji Zadarske ulice, kao i ostalih ulica koje se imenuju u okviru projekta Ažuriranja adresnog registra, neće snositi troškove promene ličnih dokumenata. Ovaj projekat će po svojoj potpunoj realizaciji rešiti probleme koji su decenijski gurani pod tepih, dok će svaki objekat i svaki stanar konačno imati svoju adresu. Ceo ovaj projekat i novi nazivi ulica nisu usmereni ni protiv koga. U Beogradu, kao i celoj Srbiji nazivi ulica se dodeljuju po ličnostima čiji je doprinos našoj naciji neupitan i na ovaj način se odužujemo svima njima koji su svoj život posvetili očuvanju i napretku Srbije - istakla je Radulović..

Ona je dodala da se nazivi ulica ne dodeljuju prateći određenu političku, niti bilo kakvu drugu ideologiju ili pristrasnost, kao što je to bilo u prošlosti upravo za vreme onih koji se danas protive imenovanju ulice po Dobrici Ćosiću.

- Tačno je da je Zadar nekada bio grad u kome je živelo mnogo Srba. Nažalost Srbi su proterani iz Zadra, a njegovi stanovnici su najekstremniji kada je u pitanju mržnja prema Srbima. Oni koji su se protivili kada Zagrebačka ulica ponela ime Koče Popovića danas su protiv toga da Zadarska ulica dobije ime po Dobrici Ćosiću - naglasila je Radulović.

Ona je podsetila da je inicijativu za imenovanje dve ulice u našoj prestonici po Dobrici Ćosiću, jednom od najostvarenijih i najistaknutijih srpskih književnika i akademika i po Miloradu Ekmečiću, pođednako ostvarenom akademiku i jednom od najvećih srpskih istoričara podneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i inicijativa je jednoglasno usvojena na sednici Komisije za spomenika i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

- Svojim književnim delima, višedecenijskim političkim naporima i stvaranjem nacionalne teorije Dobrica Ćosić je ličnost koja je zadužila sve nas i imenovanje ulice po njemu u centru Beograda samo je jedan od načina da se odužimo njemu, kao i ostalim velikanima srpske istorije - zaključila je Radulović

#Beograd

#Ulica

'