AKTUELNO

Poljoprivrednim zadrugama je u 2019. bespovratno namenjeno oko 700 miliona dinara iz budžeta, što je 3,5 puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat "500 zadruga u 500 sela", navodi se u saopštenju iz kabineta ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića, koji je osmislio program podrške čija je završna verzija danas razmatrana u palati Srbija.

Reč je o Programu podrške države merama ravnomernog regionalnog razvoja kroz podsticaje zemljoradnicima i poljoprivrednim zadrugama i to na celoj teritoriji Srbije, a posebno u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Foto: Tanjug

Ministar je najavio da će ove godine sredstva dobiti oko 70 zadruga, a najavio je i novine u ovogodišnjem programu u smislu podsticanja specijalizovanih zadruga (kao iskorak u odnosu na mešovite) i intenzivnu proizvodnju koja u perspektivi ima više faze prerade.

Domaćinima Srbije ministar je poručio: "Pare su i ove godine obezbeđene, država vas neće izneveriti".

Akademik Dragan Škorić poručio je želja da ove godine godine imamo što više zadruga sa intenzivnom proizvodnjom i da iskoristimo sve prirodne resurse koje imamo i tako pokrenemo i oživimo naša sela.

Inače, u 2018. bespovratna sredstva dobile su 72 zadruge, novoformiranim zadrugama ove godine namenjeno je do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

Od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat popularno nazvan "500 zadruga u 500 sela" osnovano 350 novih zadruga, što govori o vraćanju poverenja u udruživanje u Srbiji.

Foto: Tanjug

Očekuje se nastavak pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji i stvaranje pozitivne celokupne klime za opstanak sela Srbije, a kako je ministar ranije najavio, u planu je formiranje nacionalnog tima za spas sela koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu.

Osim zadruga, kao okosnice privrednih delatnosti svakom selu su neophodni i zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturno-umetnički sadržaji i na tome se mora aktivno raditi, kako bi mladi ljudi koji tamo žive poželeli da na selu i ostanu, a neki od onih koji su otišli i da se vrate, navedeno je u saopštenju iz kabineta ministra zaduženog za regionalni razvoj.

#Milan Krkobabić

#Novac

#Zadruga

'