AKTUELNO

Vojnomedicinska akademija organizovala je akciju besplatnih specijalističkih pregleda povodom obeležavanja 175 godina rada ustanove, 2. marta.

Pregledi u cilju prevencije čestih oboljenja organizovani su juče i danas kod specijalista urologije i radiologije, kao i pregledi reumatologa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema rečima načelnika VMA pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, akcija besplatnih pregleda tradicionalni je poklon svim građanima uoči 2. marta - rođendana VMA.

Na ovaj način, kako je rekao, uzvraća se i neguje davno stečeno poverenje naroda u vojno zdravstvo, ali i kontinuirano podsećamo da je prevencija majka lečenja.

Foto: Pixabay.com

- Za preglede u VMA uvek postoji veliko interesovanje, a u nekim specijalnostima to je posebno uočljivo. Upravo zbog toga, na nivou Ministarstva odbrane pokrenuta je inicijativa da akcije besplatnih specijalističkih pregleda u svim vojnozdravstvenim ustanovama budu redovna aktivnost tokom godine. Time nemerljivo doprinosimo prevenciji najčešćih oboljenja, ali i podstičemo svest građana da je briga o zdravlju zadatak svakog pojedinca - rekao je pukovnik Vukosavljević.

Foto: Tanjug

Pacijentkinja D.R. (53) iz Beograda na mamografski pregled došla je prvi put. Kako je rekla, iako je do sada više puta čula da je mamografija nakon određenog broja godina neophodan korak u prevenciji veoma čestog zloćudnog oboljenja, do sada se nije pregledala.

Srbija napredovala! Na 18. mestu u Evropi

Prema najnovijoj rang listi Evropskog zdravstvenog sistema  od 35 zemalja Srbija se nalazi na 18. mestu i napredovala je za dve pozicije u odnosu na prethodnu godinu. Pre pet godina Srbija se nalazila na začelju te liste koja se pravi na osnovu 48 pokazatelja, medu kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi lečenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćnje farmaceutskih proizvoda.

Foto: Tanjug

- Prijavila me je ćerka i veoma sam zadovoljna pregledom, pre svega jer rezultat ukazuje da je sve u redu - rekla je Beograđanka i pohvalila akciju besplatnih specijalističkih pregleda u vojnim zdravstvenim ustanovama.

Vulin čestitao Dan VMA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je danas svim pripadnicima Vojnomedicinske akademije Dan ustanove, 2. mart. - Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti, profesionalnosti i lekarskoj etici na visokom nivou, nastavljajući tradiciju bolnice Centralne vojske, čime su udareni temelji Glavne vojne bolnice, preteče današnje Vojnomedicinske akademije, tokom nepuna dva veka postojanja i rada uspeli ste da steknete izuzetan renome kako u našoj zemlji, tako i u regionu - naveo je Vulin, saopštilo je resorno ministarstvo. On je istakao da je VMA profesionalnim izvršavanjem zadataka na pružanju medicinskih usluga vojnim i civilnim osiguranicima, angažovanjem kadra u multinacionalnim operacijama, a posebno postignutim rezultatima u nastavnom i naučnoistraživačkom radu, opravdala status cenjene zdravstvene ustanove u koju građani Srbije imaju neizmerno poverenje. - Čestitam vam praznik, uveren da ćete i u narednom periodu biti značajan činilac vojnog zdravstva i kao i do sada ostvarivati uspehe na svim poljima rada - poručio je Vulin u čestitki.

#Lekar

#Pacijent

#Pregled

#VMA

'