AKTUELNO

Svet s velikom nervozom prati napetost između Indije i Pakistana.

Novinar Tomislav Kresović naglašava da neće biti nuklearnog sukoba između Pakistana i Indije.

- Između Indije i Pakistana neće biti rata. Ovo je jedno zveckanje oružjem na srednjem nivou. Jasno je i izvesno da nuklearnog rata neće biti. To neće dozvoliti lideri nuklearnih sila, a to su pre svega Amerika, Rusija i Kina, jer znaju da je to rušenje kompletne piramide međunarodnih odnosa i odnosa svetske moći – ocenio je Kresoviću emisiji Novo jutro TV Pink.

On dodaje da ako bi Amerika i Rusija, kao super sile u nuklearnom naoružanju dozvolile da regionalne zemlje ograničene nuklearne moći preuzmu inicijativu, to bi značilo i pad njihove nuklearne diplomatije.

Foto: TvPink Printscreen

- Sukob između Indije i Pakistana biće ograničenog dometa. To je pokazatelj da je u poslednjih 20 godina došlo do promene geopolitičkih interesa i da Amerika više ne može da bude primat u svetskoj politici – istakao je Kresović.

Novinar Zoran Kusovac ocenio je da su Pakistan i Indija rođene kao suprotstavljene države i zajednice.

- One su rođene iz britanske kolonijalne Indije i prvenstveno je da to nije bilo toliko verska podela, koliko je to bila mržnja između otaca tih dveju nacija: Gandija i Muhamed Ali Džinaha.

Kusovac je za susret Kim Džong Una i Trampa rekao da nije bilo realno očekivati da se na samitu lidera Severne Koreje i SAD postigne neki dogovor.

Foto: TvPink Printscreen

- Takve dogovore ugovara sistem i diplomatija. Tramp je ovome pristupio kao jednom šou. On je neke američke tabue već promenio, a jedan od njih je razgovor sa tim takozvanim nekontrolisanim diktatorima – istakao je Kusovac.

Kako kaže, Tramp je celog života privatnik i sam odlučuje i sam snosi posledice.

- On ne ume da se ponaša u državi, ne razume da postoji nešto što je sistem. On je slobodan strelac i on je kao biznismen pristupio Kimu i rekao da ne čekaju dve, tri ili pet godina da diplomatija uradi svoje, a Kim je to prepoznao, jer je i on isti takav – ocenio je Kusovac i dodao da Kim ima neograničenu moć u Koreji.

- Dobro je da se to dešava, da oni razgovaraju, makar da ni sami ne znaju o čemu – zaključio je Kusovac.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Nuklearno oružje

'