AKTUELNO

Novinar i publicista Budo Simonović u emisiji Novo jutro TV Pink predstavio je svoju novu knjigu o Amiru Reku, koji je dokazao da i u ratu čovek može da bude čovek.

- Ja sam sreo čoveka Amira Reka, rodom iz sela Gudelj kod Foče, koji je dokazao da čovek, ako je čovek, i u ratu može ostati čovek. Roman je ratna priča vezana za 1992. godinu – kaže Simonović.

On navodi da je taj bivši kapetan JNA, koji se 1992. godine sticajem okolnosti našao u Goraždu, gde je on postavljen za komandanta jedne muslimanske brigade zadužene da brani Goražde.

Foto: TvPink Printscreen

- On je spasio jedno srpsko selo, Bučje, iznad Goražda. Odnosno, svih 44 Srba iz tog sela je zahvaljujući njemu preživelo sigunru smrt – ispričao je Simonović.

Prema njegovim rečima, sve bi imalo manji značaj da se nije dogodilo Amiru Reku to što se dogodilo.

- Tri dana pre te naredbe koju je dobio, da očisti selo Bučje, što je značilo da ne ostane zelene travke, niti oka za svedoka od Srba koji tamo žive, došao je kurir i raportirao mu da su pripadnici srpske paravojne formacije te noći u selu Gudelj pobili sedmoro mislimana i spalili ih. Kurir je pročitao imena žrtava, a među njiima su bili Amirova majka, deda i petoro najbližih rođaka – kazao je Simonović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, samo tri dana posle toga on je dobio naredbu da "sprži" to srpsko selo i on odbija tu naredbu.

- Potom je na svoju ruku otišao u selo Bučje i komandantu Višegradske brigade, koja je određena da odradi taj posao koji je on odbio, rekao da niko ne sme metak da ispali dok on ne da naređenje. Potom je poslao čoveka među Srbe i pozvao ljude da razgovaraju sa njim – rekao je Simonović.

#Budo Simonović

#knjiga

'