AKTUELNO

Od početka oktobra 2017. godine do 22. februara 2019. godine u Srbiji je registrovano 5.785 slučajeva malih boginja (morbila), a 15 osoba je preminulo od komplikacija uzrokovanih morbilama, saopštio je Institut za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut''.

U izveštaju ''Batuta'' navodi se da je prvi smrtni slučaj prijavljen krajem decembra 2017. godine posle 20 godina, a da je do kraja aprila 2018. godine prijavljeno još 14 smrtnih ishoda zbog malih boginja.

Najmlađa obolela osoba je novorođenče od 15 dana, a najstarija ima 71 godinu, dok je najveći broj obolelih je među mladim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih - 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 586 obolelih osoba. Od početka oktobra do kraja decembra 2017. godine prijavljeno je 707 slučajeva malih boginja.

Tokom 2018. godine prijavljeno je 5.076 slučajeva malih boginja u Srbiji, a 80 odsto obolelih prijavljeno je na teritoriji Beograda, Nišavskog, Pčinjskog, Raškog i Jablaničkog okruga.

U januaru 2019. godine prijavljen je jedan slučaj malih boginja u Aleksincu, a početkom februara jedan slučaj u Beogradu. Od 9. oktobra 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti, koja ukuljučuje prijave sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadžor, epidemiološki nadžor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba.

Kako se navodi, intenzivno se vrši i vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 18 godina.

Iz ''Batuta'' napominju da mere poštrenog nadžora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije.

#Boginje

'