AKTUELNO

Ni jedna Vlada do sada nije odvajala ovoliko sredstava za pomoć porodici, rekla je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Izmena zakona o finansijskoj pomoći porodici još uvek su na čekanju, inicijativa „Mame su zakon“ najavila je protest koji se zove „Mame su mafija“ i one čekaju da izmene zakona uđu u skupštinsku proceduru.

Zakon je usvojen u junu poršle godine, međutim tada su se pojavili i prvi problemi. Određene grupe su ugrožene, tu su majke koje su radile manje od šest meseci, one koje su tek počele da rade, kao i one koje su imale visok prosek plate.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je u emisiji „Pravac“ da je suština zakona da stimuliše žene u vezi sa rađanjem, odnosno cilj je da žene planiraju proširenje porodice.

Foto: TvPink Printscreen

- Ni jedna Vlada do sada nije odvajala ovoliko sredstava za pomoć porodici. Ni jedna Vlada do sada nije zakonski rešavala probleme sa kojima se susreće savremena porodica. Nikada ranije poljoprovrednice nisu bile na zakonodavnom planu izjednačene sa ženama koje su na primer učiteljice, ili doktorkom. Ovaj zakon je dao sve te mogućnosti. Kada smo donosili taj zakon, govorili smo da ćemo tri mesecea nakon implemetnacije zakona analizirati na koji načn se sprovodi ovaj zakon – objašnjava Đukić Dejanović, isičući da će se proveriti koje žene nisu jednako stimulisane i da će se to rešiti kroz izmene i dopune već postojećeg zakona.

Ispostavilo se da ima nezadovoljnih kategorija, i kako Đukić Dejanović kaže na osnovu toga će se izmeniti i dopuniti već postojeći zakon.

- U toku je završna verzija pripreme koja će ići na Vladu Republike Srbije, i da Narodna Skupština usvoji. U prvom trimestru ove godine ćemo to poslati Skupštini – rekla je Đukić Dejavnović naglašavajući da Zakon nema mogućnost da retroaktivno vrši isplate majkama.

- Naša sugestija će biti da se kroz neku jednokratnu pomoć ili na neki drugi način pomogne i oduži tim kategorijama žena. Zakonom retroaktivnost nije moguća, na žalost – rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

- Porodica koja dobije dete mora da bude u skladu sa budžetom, koji je na naše zadovoljstvo sve veći i veći. Mi želimo da vidimo i koje su finansijske mogućnosti da napravimo bolje uslove za porodice – objašnjava ona, nazivajući aktivnost inicijativa pucanje na otovorena vrata za saradnju.

Prema njenim rečima Vlada Srbije mora da ispravlja zakone kojima je to potrebno, a ovaj zakon je jadan od njih.

- Moramo praviti zakonske izmene koji će obezbediti sigurnost svake porodice. Put do realizacije naših želja mora biti put relanih finansijskih potencijala i naših stvarnih želja – objašnjava ona.

- Mi smo raspoloženi da o svemu razgovaramo, ali moramo da budemo i konstruktivni – podvlači Đukić Dejanović, naglašavajući da su izmene i dopune zakona planirane i najavljene i kako kaže da već početkom prolećnog zasedanja bude tema na Skupštini.

- Svest poslodavca nije još uvek na tom nivou, da ta trudnica mora rednovno da prima novac – smatra Đukić Dejanović.

#Beba

#Majka

#Slavica Đukić-Dejanović

#deca

'