AKTUELNO

Broj obolelih od gripa je u porastu. Lekari kažu da nema mesta panici, ali da nepohodan oprez. Virus gripa odneo je još dva života u Nišu, gde je prijavljena epidemija.

U Nišu su dve osobe u toku noći preminule od komplikacija uzrokovanih virusom gripa. Od početka godine na Infektivnoj klinici u Nišu od gripa je premunulo ukupno pet osoba.

- Imamo 32 pacijenta, od toga je 11 na aparatima za veštačko disanje, to su praktično životno ugroženi pacijenti – rekao je direktor Infektivne klinike u Nišu Miodrag Vrbić za Pink.

U ovom trenutku su najugroženija deca predškolskog uzrasta, ali i stariji od 65 godina.

Vrbić kaže da nepovoljni ishodi samog gripa nisu vezani samo za starije, oboljenje može izuzetno težak tok i kod mladih, zdravih ljudi zbog jednog prespremnog imunskog odgovora koji onda sam postane štetan faktor.

Na dečijoj internoj klinici u Nišu primeljeno je osmoro malih pacijenta sa siptomima koji podesećaju na virus gripa. Njihovo stanje je stabilno i oni su pod stalnim nadzorom.

Lekari ističu da su neophodne pojačane mere opreza.

Epidemiolog Zoran Veličković ukazuje da je olakšavajuća okolnost za sprečavanje daljeg širenja epidemije to što je u toku školski raspust i što je redukovana poseta u obdaništima.

Veličković očekuje da bi sa povratkom đaka moglo doći do novog porasta zaraženih virusom gripa.

Grip je ukupno u Srbiji odneo 11 života, a na ovo oboljenje sumnja se i u slučaju smrti dvogodišnjeg deteta u Čačku.

U Čačku preminulo dete, sumnja se na GRIP

Rano jutros u Opštoj bolnici u Čačku preminulo je dete staro dve godine i osam meseci koje je sinoć posle 20 časova primljeno sa znacima respiratorne infekcije, saopšteno je iz te bolnice. Mediji pišu da postoji sumnja da je smrt nastupila zbog komplikacija izazavnih virusom gripa, zbog čega je naložena obdukcija.Nakon pregleda, dete je smešteno na Odeljenje pedijatrije, gde su sprovedene sve neophodne dijagnostičke procedure, navodi se u saopštenju bolnice dostavljenom medijima i dodaje da mu je pružena adekvatna terapija uz praćenje vitalnih funkcija koje su bile stabilne na poslednjem pregledu jutros oko četiri sata.

Povećan broj obolelih od gripa u Pirotskom okrugu

Na području Pirotskog okruga registrovane su 2082 osobe obolele od gripa i oboljenja sličnih gripu u svim uzrastnim grupama, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Prema rečima okružnog koordinatora za nadzor nad gripom, dr Radmile Zec, epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje Pirot, od 14 briseva poslatih na Torlak kod 12 je potvrdjen grip.

- Devet briseva je uzorkovano u Opštoj bolnici Pirot, a pet uzoraka iz populacije - rekla je Agenciji Beta dr Zec, dodajući da se u narednom periodu očekuje porast broja obolelih od gripa na području Pirotskog okruga i potrebno je pojačati mere prevencije i kontrole širenja gripa, saopštavaju iz Zavoda.

Krajem januara je, na osnovu broja registrovanih obolelih od gripa ili virusa sličnih gripu, prijavljena Republičkom Institutu za javno zdravlje Batut epidemiju gripa u Pirotskom okrugu.

#Grip

'