AKTUELNO

Velika matura, koja treba da zameni prijemni na fakultetima, trebalo bi da bude uvedena 2021. godine.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, izjavila je da će prema sadašnjim planovima upis na fakultete biti promenjen i da to važi za generaciju koja sada pohađa drugi razred srednje škole, odnosno gimnazije.

- Konačno uvođenje bi trebalo da bude 2021. godine. To je fazni proces, pre samog izvođenja mature, u dva navrata će biti izvršena probna matura. Predstoji nam još posla, to nije završen proces i bilo bi pogrešno pristupiti mu kao konačnoj verziji - navela je Nedeljković u emisiji Pravac, autora i voditelja Ivane Majstorović.

Nedeljković je rekla da ukoliko učenik srednje stručne škole želi da upiše fakultet on prvo polaže stručnu maturu, a da je za upis na fakultet potrebno polaganje dodarnih ispita.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ukoliko žele da upišu bilo koji fakultet, imaju pravo na to polaganjem dodatnih ispita. Ovo je zamišljeno tako da svako dete ime prohodnost na fakultete i da ima mogućnost da prilikom popunjavanja liste želja upiše više željenih fakulteta - kazala je Nedeljković i dodala:

Velika matura nalikuje na završni ispit koji polažu osnovci na kraju osmog razreda, pa na kraju upisuju listu želja. Jedan učenik će moći da konkuriše na više fakulteta i to smatramo većom pravednošći i dostupnošću. Sve visokoškolske ustanove će doneti specifična rešenja koji su to potrebni nivoi znanja kada su u pitanju standardi, da bi deca upisala njihove fakultete - rekla je Nedeljković.

Ona je rekla da ukoliko maturant iz gimnazije bude želeo da upiše Medicinski fakultet, očekuje ga sledeće: On mora da polaže srpski jezik i matematiku, kao i jedan opšteobrazovni predmet za koji su izrađeni standardi, pored toga, Medicinski fakultet će propisati koji su to još predmeti koje će on polagati u sastavu mature, a da bi maturant mogao da aplicira na taj fakultet.

Nedeljković je dodala i da ministarstvo ne može da utiče na autonomiju visokoškolskih ustanova u delu koji propisuju posebne sposobnosti kod dece.

Aleksandar Markov, iz Foruma beogradskih gimnazija, rekao je da je opšta matura nešto što je uobičajeno u zapadnoevropskim zemljama, ali da je jako bitno da se obezbede isti uslovi za sve učenike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Forum beogradskih gimnazija nema ništa protiv opšte mature, ali je potrebno to dobro primeniti - kazao je Markov.

#Fakultet

#Matura

#Obrazovanje

#Vesna Nedeljković

'