AKTUELNO

Zavod za javno zdravlje je školama i predškolskim ustanovama dao uputstva za sprečavanje širenja respiratornih infekcija.

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu prijavio je epidemiju gripa na području Jablaničkog okruga, gde je 1.477 osoba zaraženo virusnim infekcijama u prvoj nedelji januara, saopšteno je danas.

Direktorka Zavoda Aleksandra Nikolić rekla je agenciji Beta da je u broj obolelih u toj nedelji sedam puta veći nego u poslednjoj nedelji 2016. godine. U porastu je oboljevanje od virusa i među predškolskom i školskom decom, a najveći broj obolelih je u gradu Leskovcu, 868.

Jedina opština u kojoj nije registrovan nijedan slučaj gripa je Crna Trava, rekla je Aleksandra Nikolić. Nastava u leskovačkim školama, koja je počela danas, odvijaće se normalno.

Zavod za javno zdravlje je školama i predškolskim ustanovama dao uputstva za sprečavanje širenja respiratornih infekcija, i svakodnevno od domova zdravlja dobija podatke o broju obolelih, te će, zavisno od epidemiološke situacije, bite sprovedene i ostale mere, rekla je ona.

Radi se o virusu influence tipa B, koji je obuhvaćen vakcinom koju su primili stariji i bolesni, te su zaštićeni od tog virusa. Zavod je preporučio zabranu poseta bolesnicima, a Opšta bolnica u Leskovcu je tu zabranu uvela još 6. januara.

A.V.

#Bolest

#Epidemija

#Grip

#Zdravlje

#škola

'