AKTUELNO

U ovim delovma zemlje je najteža situacija.

Sektor za vanredne situacije MUP Srbije angažovao je više od 250 vatrogasaca u akcijama spasavanja u kojima je do sada zbog snega i hladnoće evakuisano više od 130 osoba, izjavio je danas zamenik načelnika tog sektora Boban Stevanović.

On je rekao da je zbog snežnih nanosa i niskih temperatura trenutno najteža situacija na Pešteru, istoku, jugoistoku i delu zapadne Srbije.

- Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske - rekao je Stevanović navodeći da su iz smetova do sada izvučena 73 vozila.

Foto: RHMZ

On je rekao da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove na osnovu čijih procena će biti donete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i dodao da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

Upitan da li postoji opasnost od porasta vodostaja reka zbog topljenja snega, Stevanović je istakao da se prate procene Hidrometeorološkog zavoda kao i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja snega.

Na teritoriji cele Srbije na snazi su narandžasti i crveni meteoalarm. Narandžasti je proglašen u Banatu, Bačkoj i Sremu, na području Beograda, Zapadne Srbije i Pomoravlja, dok je crveni proglašen u Istočnoj, Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu.

Č.N.

#Led

#RHMZ

#Republički hidrometeorloški zavod

#Sneg

#Zima

'