AKTUELNO

Snabdevanje svim energentima je stabilno i redovno, iako je u ovim ledenim danima potrošnja povećana, a zaliha ima dovoljno, rekao je ministar rudarstva i energetike poručujući građanima da mogu da budu spokojni.

Razloga za brigu nema kada je reč o grejanju i situacija je apsolutno stabilna, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Predstavnici svih energetskih kompanija i toplana u Srbiji, kako kaže, rade punom parom.

- Potrošnja je relativno visoka, ali već nekoliko dana imamo temperature u minusu, a ovakav trend se očekuje do otprilike sredine januara. U svakom slučaju, snabdevanje svim energentima je stabilno i redovno. Zalihe mazuta, uglja, peleta i ostalog postoje, a EPS već nekoliko dana vrši snabdevanje građana i privrede sa više od 110 gigavat časova električne energije, što je relativno visoka potrošnja za ovo doba godine. Ipak, EPS je potpuno stabilan i završava posao kao švajcarski sat – kaže ministar za Pink.

Prethodnu godinu EPS je završila sa 1,2 odsto većom proizvodnjom u odnosu na 2017. godinu, čime je, kaže ministar, zadovoljan, ali su ciljevi za 2019. još ambiciozniji.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o snabdevanju gasom, kaže, postoji nekoliko značajnih projekata.

- Pre svega veliki gasovod koji nije ni južni, ni turski, već magistralni: od granice sa Bugarskom, do granice sa Mađarskom, a koji treba da obezbedi da viškovi gasa iz turskog toka idu prema centralnoj Evropi. Na ovom projektu se radi intenzivno i puno posla je za nama – kaže Antić. Dodaje da će poseta Putina dati dodatni vetar u leđa ovom projektu i da će 2019. doneti važne i konkretne korake u njegovom razvoju.

Srbija je, kako kaže, veliki proizvođač uglja, a u 2019. godini će, u skladu sa planovima EPS, na kopovima Kolubare i Kostolca proizvesti 38 miliona tona uglja, što znači ključnu stabilnost našeg energetskog sistema.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo će značiti i povećanje proizvodnje električne energije u 2019. Kako kaže, u Srbiji nastavljaju da niču i vetro-parkovi, a najviše ih je u južnom Banatu.

Valač i Gazivode su, ističe, jako važni za opštine na severu Kosova i Metohije, te će se nastaviti stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom. Podseća da je 2009. godine bilo problema sa snabdevanjem energijom, što je zamalo dovelo do humanitarne katastrofe. Kako kaže, ovako nešto se neće ponoviti.

Ceo razgovor sa ministrom Antićem pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Antić

#Grejanje

#Novo jutro

'