AKTUELNO

Radovi na izgradnji 5,5 kilometara železničke pruge za teretni saobraćaj u Smederevu završeni su u roku, a njeno puštanje u saobraćaj planirano je u maju 2019, nakon što se završe i radovi na elektrifikaciji pruge.

U okviru prve faze radova, koja je trajala osam meseci i završena je u decembru, izgrađena je i nova žželeznička stanica u Smederevu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U drugoj fazi, koja počinje u februaru, pruga će biti elektrificirana, što će omogućiti da se Luka Smederevo povežže sa Žželezničkim Koridorom 10, preko pruge Mala Krsna-Smederevo.

Ukupna vrednost radova na izgradnji nove teretne pruge u Smederevu je 9,5 miliona evra. Teretna pruga Smederevo biće prva pruga u Srbiji izgrađena isključivo za teretni saobraćaj.

Njenim puštanjem u saobraćaj biće izmešten teretni saobraćaj iz centra Smedereva, a omogućiće se i početak obnove smederevske tvrđave, navodi se u saopštenju.

Nova pruga povezivaće Luku Smederevo i buduću industrijsku zonu Smederevo sa postojećom mrežom pruga u Srbiji.

Završetkom teretne pruge i izgradnjom Terminala za rasute i generalne terete Luke Smederevo, koja će početi tokom 2019, roba koja se sada prevozi kamionima moći će da se transportuje železnicom, što će sniziti transportne troškove i smanjiti zagađenje u Smederevu.

#Pruga

#Smederevo

'