AKTUELNO

Lekari savetuju da se ne izlazi iz kuće bez preke potrebe.

U prokupačkom Domu zdravlja zabeležen je povećan broj pacijenata sa virusnim, respiratornim i crevnim infekcijama, izjavila je  portparolka Doma zdravlja Marija Stošić.

Ona je rekla da je 7. januara Hitna služba obavila 58 pregleda, dok se do danas u Domu zdravlja pregledalo oko 200 pacijenata na svim odeljenjima.

- Na pregled se najčešće javljaju hronični pacijenti koji zbog jako niskih temperatura imaju pogoršanje opšteg zdravstvenog stanja i pored korišćenja redovne terapije - rekla je Stošić i dodala da u rizičnu kategoriju spadaju kardiovaskularni bolesnici, asmatičari i psihijatrijski bolesnici.

Prema njenim rečima, ukoliko ti bolesnici ipak moraju da izađu napolje, obavezno treba da utople delove tela koji su najizloženiji hladnoći, odnosno stopala, šake, nos, uši i glavu.

Načelnik pedijatrije Doma zdravlja Verica Bojičić Ilić reklaje  da se broj respiratornih infekcija povećao kod predškolske dece i da se radi o prehladama sa visokom temperaturom, kijanjem i kašljanjem.

Pošto se epidemija gripa tek očekuje, iz prokupačkog Doma zdravlja su apelovali da se deca pravilno hrane i ne izlažu niskim temperaturama bez preke potrebe, kao i da izbegavaju zatvorene prostorije u kojima se okuplja veći broj ljudi.

J. Stanković

#Epidemija

#Lek

#Lekar

'