AKTUELNO

Sledeća godina biće 19. rekordna godina u kojoj će temperature biti više od prosečnih.

Po ranim prognozama koje stižu čini se kako će i sledeća 2019. godina biti rekordna što se tiče temperature, predviđaju naučnici. Temperatura će porasti za više od jednog stepena i tako se približiti rekordnoj temperaturi koju smo osetili 2016. godine kada su zabeležene temperature više za 1,5 stepena od razdoblja 1850 -1900. što je osnova za merenje globalnog zagrevanja.

Klimatske promene uzrokovaće taj porast temperature ali i blago zagrevanje koje podstiče El Ninjo, koje će uticati na temperaturu.

Prognoze koje je pripremio "Met Ofis" na kraju 2017. godine za ovu, pokazale su se blizu temperaturama koje smo imali priliku da osetimo. Ova predviđanja toplih i rekordnih godina nastavljaju dosadašnji trend.

- Naše prognoze predviđaju da ćemo krajem 2019. godine zabeležiti 19 godinu od njih 20 (od 2000) koja je srušila rekorde po temperaturama - rekao je Adam Skaif iz "Met Ofisa".

Naglašavaju kako je pet najtoplijih, rekordnih godina, zabeleženo od 2015. godine.

- Sve te godine bile su oko jednog stepena toplije od pre industrijskog razdoblja - naglašava Dag Smit iz "Met Ofisa".

Poslednja upozorenja o vrućim godinama stižu nakon što je Svetska meteorološka organizacija (WMO) otkrila kako je 2018. godina bila među najtoplijim ikad zabeleženim, a toplije od nje bile su samo 2016, 2015. i 2017. godina.

#Naučnici

#Vreme

'