AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktorka Predstavništva Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Srbiji Regina de Dominicis razgovarali su danas o unapređenju saradnje u oblasti zaštite prava dece i poboljšanju kvaliteta pruženih usluga deci i porodicama sa decom.

Ministar je zahvalio na dosadašnjoj podršci u unapređivanju sistema socijalne zaštite i istakao da postoji još dosta prostora da se dosadašnja saradnja poboljša, posebno u oblasti zaštite prava dece, sa osvrtom na ranu dijagnostiku i merama prevencije poremećaja kod dece.

- Cilj Vlade Srbije i Ministarstva jeste veća briga o deci i roditeljima koji se suočavaju sa mogućim problemima u razvoju, kako bi na vreme, na pravi način i kroz institucije države uočili eventualno postojanje problema i počeli da se sa njima suočavaju u skladu sa potrebama deteta. Postojanje jedinstvenog sistema za ranu dijagnostiku poremećaja kod dece bi u značajnoj meri unapredio dosadašnji postupak - rekao je Đorđević i dodao da se u narednom periodu očekuje produbljivanje saradnje u tom pravcu sprovođenjem projekata koji se finansiraju iz Instrumenta pred pristupne pomoći (IPA) EU.

Regina de Dominicis je istakla da Srbija predstavlja pravi primer odgovorne i humane politike kada je reč o zaštiti dece i dodala da se to vidi kroz proces izrade Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Ona je zahvalila ministru Đorđeviću na izuzetnim naporima na ostvarivanju bezbednosti i boljih uslova za decu iz grupe socijalno ugroženih kategorija i dodala da napori koje UNICEF i Ministarstvo ulažu u poboljšanje kvaliteta socijalnih usluga za decu u značajnoj meri doprinose i procesu evropskih integracija Srbije, posebno ispunjavanja merila iz akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava).

#Srbija

#UNICEF

#Zoran Đorđević

#deca

'