AKTUELNO

Urgentni smeštaj mora biti obezbeđen za sve koji su u stanju potrebe i nemaju gde da odu.

Ministarstvo rada, zbog pogoršanih vremenskih uslova, izdalo je obavezujuće uputstvo svim svojim ustanovama, prvenstveno gerontološkim centrima i Centrima za socijalni rad, da obezbede potrebne kapacitete za sve one koji nemaju drugi smeštaj.

Prema rečima resornog ministra Aleksandra Vulina, urgentni smeštaj mora biti obezbeđen za sva lica koja su se našla u stanju potrebe, za sve beskućnike, za sve koji nemaju gde da odu.

Vulin je prilikom posete Prihvatilištu za odrasle i stare u Beogradu, naveo da je u glacvnom gradu više od 20-ak ljudi smešteno u gerontološke centre, jer, kako je istakao, kapacitet prihvatilišta odavno je popunjen, a potreba za smeštajem svakako postoji.

Niko ne sme da ostane na ulici i svako ko se obrati našem sistemu, može da bude siguran da će biti zbrinut, posebno u ovim najtežim trenucima. Mi kao društvo moramo da vodimo računa o onima kojima je najteže i mi kao društvo, u trenucima kada se zaista radi o ljudskim životima, moramo da pokažemo i da smo organizovani, ali i humani, rekao je ministar.

Isto važi i za migrante, kojima je poslata jasna poruka da svako može da dobije odgovarajući smeštaj u prihvatnim centrima i da niko ne treba da bude u parku.

-Svako ko je u parku, tu je na sopstvenu odgovornost. Ne možemo da preuzmemo odgovornost za neodgovorno ponašanje ljudi, koji iz bilo kog razloga neće da odu u naš prihvatini centar, gde je obezbeđena hrana, smestaj, sigurnost, zdravstvena nega i niko na ovoj hladnoći ne može i ne treba da bude u parku - naglašava ministar.

Vulin je dodao da se sila neće primenjivati prema tim ljudima, ali da, što se države Srbije tiče, ona je učinila sve što je moguće i sve što je potrebno da bi svako ljudsko biće na našoj teritoriji bilo zbrinuto.

S. M.

#Aleksandar Vulin

#Beskućnik

#Hladnoća

'