AKTUELNO

Ledeni talas koji će narednih dana pogoditi našu zemlju najteže će pasti onima koji nemaju krov nad glavom - kojima je ulica jedini dom.

U Svratištu za decu u Krfskoj ulici u Beogradu, kao i Prihvatilište za odrasla i stara lica kažu da su spremni da prime veći broj mališana, odnosno odraslih koji nemaju kuda.

Foto: Tanjug

Socijalna radnica u Svratištu za decu u Krfskoj, Dragana Teodorović, kaže da je od početka zime povećan broj dece koji dolaze i da dnevno više od 40 mališana tu dobije tri topla obroka, uče, rade na komjuteru, doniju toplu odeću i obuću. U oba objekta na evidenciji imaju 260 korisnika.

- Tokom ledenog talasa očekujemo više mališana, jer svake godine je tako. Mi smo spremni, organizovani, tako da svako dete koje dođe u svratište dobiće tri obroka, toplu garderobu, šal, kapu - kaže Teodorović.

Foto: Tanjug

Spremni jesu da prihvate veći broj dece, ali uvek nedostaju garderoba, obuća, slatkiši, sredstva za higijenu. Za one starije koji nemaju gde vrata Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici otvorena su 24 sata. Kapacitet ustanove je 104 mesta, a oni već sada na smeštaju imaju 150 korisnika, ali to ih neće sprečiti da prime još ljudi.

Sobe su već prepune, pa su kreveti poređani i duž hodnika. U pojedinim krevetima i po dvoje ljudi. Ali ne bune se, sve je bolje od hladne klupe u parku ili kartonske kutije u napuštenoj kući.

Foto: Tanjug

Mnogi su toliko bolesni da ne mogu da ustanu iz kreveta. O njima brine šest negovateljica i šest medicinskih sestara. Kordinatorka stručne službe Suzana Milovanović kaže da su tokom predstojećeg hladnog talasa spremni da prime sve one kojima pomoć bude neophodna.

- Imamo dovoljan broj dušeka i ako bude bilo potrebe mi ćemo u našoj trpezariji u toku večeri pomeriti stolove i staviti dušeke da imaju ljudi gde da prespavaju - rekla je Milovanović.

Ona kaže da hrane ima dovoljno, da su dežurstva pojačana, te da je sve podignuto na jedan viši nivo.

- Mi smo spremni za veći broj korisnika, a grad je spreman da naše potrebe podmiri - rekla je ona. Podsetila je da Grad Beograd finansira tu ustanovu, da su sve potrebe pokrivene, ali da je i svaka pomoć pojedinaca i kompanija dobrodošla - pomoć u garderobi, sredstvima za ličnu higijenu, pelenama za odrasle, konzerviranoj hrani.

J. Stanković

#Beskućnik

#Hladnoća

#Prehlada

#Svratišta

#Vreme

'