AKTUELNO

U Novom Sadu danas je otvoren Muzej prisajedinjenja 1918. godine povodom obeležavanja stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti otvaranja da će ta institucija biti mesto nezaborava posvećeno velikanima.

- Ovo je događaj od ogromnog značaja, jer su se na današnji dan pre jednog veka voljom 757 poslanika vojovđanske oblasti prisajedinile Srbiji - rekao je Mirović i dodao da je tada točak istorije preusmeren.

Mirović je rekao da bezuslovno prisajedinjenje nisu izglasali samo Srbi, već su tada kao i danas, kako je rekao, sa nama bili Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi.

Foto: Tanjug

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je Velika narodna skupština 1918. godine donela sigurno najznačajniju odluku u 20. veku, odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ona je kazala da u jedinstvu leži najbolji način odbrane od svake opasnosti, a da su sloboda i ravnopravnost svih građana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, najviša vrednost Srbije.

Foto: Tanjug

- Naš Muzej prisajedinjenja ima nacionalni značaja kao mesto susreta sa stradalničkom i herojskom prošlošću. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa - rekla je Maja Gojković.

- Danas slavimo slobodu koju su nam doneli naši preci pre 100 godina - rekla je predsednica Skupštine Srbije.

#Novi Sad

#Vojvodina

#muzej

'