AKTUELNO

Dom zdravlja u Trsteniku dobio je 4D ultrazvučni aparat koji je standard u dijagnostici u ginekologiji i akušerstvu.

Trudnice su ranije za ovu uslugu morale da se obraćaju privatnim klinikama ili zdravstvenim ustanovama u većim gradovima, a sada imaju priliku da ovaj ultrazvučni aparat koriste i u Domu zdravlja u Trsteniku.

Aparat čija je vrednost 4,5 miliona dinara, donacija je Nemačke ambasade koja je finansirala 80 odsto ukupne vrednosti, a ostatak od 20 odsto opštine Trstenik.

Dragica Gočanin Pejčić, načelnica ginekologije u Dž Trstenik, rekla je da će pomoću ovog aparata moći kompletno da pregledaju trudnice.

- Pre svega, 4D aparat je daleko precizniji od prethodnog koji smo do sada koristili. Veoma je precizan u dijagnostici pre svega ginekoloških oboljenja i pomoću ovog aparata možemo rano da otkrijemo karcinom kod žena. A u akušerstvu nam pomaže u toku vodenja trudnoće i rane dijagnostike patološke trudnoće - rekla je Pejčić.

Radovan Popović, direktor Doma zdravlja u Trsteniku kaže da je veoma važno što sledeće godine ova ustanova dobija još jednog ginekologa.

- Posle četvorogodišnje obuke, službu ginekologije će pojačati još jedan ginekolog. Pored toga jedan broj sestara i babica su vehprošle obuku za Savetovalište za trudnice. Imamo i vežbaonicu za trudnice i sada je naš Dom zdravlja opremljen aparatima i kadrovima za bezbedno vođenje trudnoće - rekao je Popović.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik kaže da je u pitanju samo jedna od mera kako bi se zaustavio negativan priraštaj u ovom pomoravskom mestu.

- U poslednje dve godine smo podigli novčane iznose za novorođenu decu, sa 10.000 na 20.000 dinara. Isplaćujemo i zaposlenim porodiljama po 10.000 dinara mesečno u trajanju od godinu dana. Vantelesnu oplodnju smo povećali sa 70.000 na 250.000 dinara. Zzelimo da svake godine povećamo mere populacione politike, pa s tim redovno učestvujemo na konkursima kako bi opremali službu ginekologije i omogućili trudnicama kvalitetne preglede - rekao je Ćirić.

#Trstenik

#trudnica

'