AKTUELNO

Kreditni rejting i ocena agencije Mudis da su ”gradske finansije stabilne” je poseban podsticaj za strane investitore, rekao je Vesić.

Grad Beograd dobio je danas potvrdu da je međunarodna kreditna agencija “Mudis” u zvaničnom izveštaju zadržala Beogradu odličan kreditni rejting BA3, isti koji ima i Republika Srbija, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Vesić je naveo da je ta odluka rezultat petogodišnje stabilne finansije politike grada, čija je osnovna karakteristika vraćanje dugova koje je grad nasledio i restruktuiranje javnih preduzeća.

- Kreditni rejting Beograda i dalje opterećuje relativno visoka zaduženost grada, koja je bitno smanjena poslednjih pet godina, a koja je posledica sulude politike zadžzivanja koju je sprovododio bivši gradonačelnik Dragan Đilas - rekao je Vesić. On je istakao da je ta odluka važna za građane, jer bez dobrog kreditnog rejtinga nema ni ulaganja u novu opremu u javnim preduzećima, u vrtiće, bolnice, škole.

- Ovakav kreditni rejting znači i više investitora, odnosno povoljnije okruženje za investitore. Od toga zarađujemo kroz porez, angažuje se naša građevinska industrija, otvaraju se nova radna mesta. Jedno povlači drugo - ukazao je Vesić.

Kako kaže, kreditni rejting i ocena agencije Mudis da su ”gradske finansije stabilne” je poseban podsticaj za strane investitore. Vesić je podvukao da je plan da u narednom periodu svaka prigradska opština u Beogradu dobije makar jednu investiciju, onako kako je Obrenovac dobio Meitu.

- Za odluku investitora da li će investirati novac, kreditni rejting je veoma važan. Inače, ovaj kreditni rejting je dokaz da Djilas nije uspeo sa svojom politikom 'teranja stranih investitora iz Srbije i Beograda' i 'denunciranjem sopstvene zemlje međunarodnim organizacijama - naveo je Vesić.

On je precizirao da je kreditni rejting Grada isti kao i Republike, što je za Beograd kao lokalnu samoupravu velika pohvala. - Beograd je lokomotiva razvoja Srbije, jer on učestvuje sa 40 odsto u bruto društvenom proizvodu i zapošljava veliki broj ljudi. Ukoliko Beograd krene, kreće i čitava Srbija - zaključio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'