AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i član Odbora Aleksandar Marković, sastali su se u Domu Narodne skupštine sa bivšim oficirima Nevesinjske brigade, povodom obeležavanja mitrovdanskih bitaka, koje je ta brigada vodila 1992. i 1994. godine.

Bivši oficiri izrazili su zahvalnost što je upriličen sastanak u Narodnoj skupštini, ističući da je to prvi zvanični prijem pripadnika Nevesinjske brigade u Srbiji, čime smatraju da im je ukazana velika čast, saopštilo je skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću.

Tokom sastanka oficiri su govorili o četiri ratne godine tokom kojih su u dva navrata odbranili grad Nevesinje i zapadne delove Istočne Hercegovine. Brigada je tokom rata izgubila 476 ljudi, a preko 1.800 njih je ranjeno.

Ističu da su sloboda, sloga i međusobno poštovanje i poverenje bili vodilja i ključ uspeha na frontu i da su u svakom trenutku bili svesni da odustajanje nije prihvatljiva opcija. Linta je zahvalio na poseti tokom koje je mogao da čuje vrlo iscrpne detalje o borbenim aktivnostima brigade.

On smatra da bi u Srbiji trebalo više da se govori o stvaranju Republike Srpske, čemu je Nevesinjska brigada dala nemerljiv doprinos.

Linta takođe poručuje da je neophodno svakodnevno razbijati mitove i stati na put plasiranju neistina i lažiranju istorije od strane Zagreba i Sarajeva, a da upravo pominjanje i isticanje značaja koje je Nevesinjka brigada dala, treba da bude učestalije i prisutnije u javnosti Srbiji.

- Da nije bilo pobeda slavne Nevesinjske brigade u dve mitrovdanske bitke, neprijateljska vojska bi uspostavila granice zločinačke NDH na Drini - izjavio je Linta.

Sastanku su prisustvovali: pukovnik Novica Gušić, komandant Nevesinjske brigade od početka rata 1992. godine do avgusta 1994. godine, pukovnik Zoran Purković, komandant bataljona do avgusta 1994.godine, a od avgusta 1994. komandant Nevesinjske brigade, pukovnik Zoran Pejanović-komandant 1. bataljona Nevesinjkse brigade, pukovnik Milenko Lalović, komandant 3. bataljona Nevesinjske brigade; pukovnik Nikola Guzina, komandant 5. bataljona Nevesinjske brigade, pukovnik Zoran Janjić, komandant divizione PVO u Nevesinjskoj brigadi i kapetan Ranko Šiljegović, komandant haubičkog artiljerijskog diviziona u Nevesinjskoj brigadi.

#Miodrag Linta

#Vojska

'