AKTUELNO

Danas je ispred gradske skupštine obeležen Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Beogradu.

Od početka godine u saobraćajnim nezgodama na srpskim putevima poginulo je 476 osoba. Statistika pokazuje da se dogodilo manje saobraćajnih nezgoda i da je smanjen broj poginulih i povređenih u odnosu na prošlu godinu.

Stradanje u saobraćajnim nezgodama je vodeći uzrok smrtnosti kod mladih.

- Postavlja se jedno logično pitanje: čemu onda svi ti moderni lekovi i savremena medicina, kada mi sami sebe ubijamo brzinom, bahatošću... - rekla je v.d. drektorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Beogradu.

Povećanje bezbednosti u saobraćaju i promena svesti učesnika ciljevi su svih kampanja koje se sprovode.

- Sačuvaj život i tuđi i svoj. Danas ti odlučuješ i ti se pitaš. Kaži "stop" alkoholu, skloni nogu sa gasa, jer sutra je novi dan - poručio je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojiša Arsov.

Stalne kampanje i akcije daju pozitivne rezultate, a povećanje bezbednosti u saobraćaju jedan je od prioriteta gradske vlasti.

- U ime Grada Beograda pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova i sve druge koji mogu da daju svoj doprinos da kazne za brzu vožnju i vožnju u alkoholisanom stanju, slobodno budu još oštrije - poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Godišnje u svetu u saobraćajnim nezgodama pogine oko milion i po ljudi. Poznati pevač Igor Lazić Nigor izgubio je oca i najboljeg druga u saobraćajnim nezgodama. Nigor je, kao javna ličnost, aktivan učesnik svih kampanja.

- Svi smo mi potencijalne žrtve kada smo u saobraćaju i zato moramo voditi računa i poštovati saobraćajne propise. Samo tako možemo spasiti svoj i život drugih ljudi - rekao je Lazić danas u Beogradu.

Učesnici današnjeg skupa pustili su bele balone u vazduh u znak sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Pročitajte još: Obeležen Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, Vesić zatražio strože kazne za prekoračenje brzine i vožnju u alkoholisanom stanju (FOTO)

M. Mijatović

#Beograd

#Goran Vesić

#Saobraćajna nesreća

'