AKTUELNO

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je Srbija zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, dodajući da se očekuje da će ruski avion "Iljušin 76" stići u Srbiju narednih dana.

Marić je istakao i da je upućin zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusiji za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara "Iljušina 76".

-To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posede. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao - rekao je Marić.

Foto: TvPink Printscreen

Marić je rekao da u požaru nisu ugroženi ljudski životi i imovina i da će se danas pokušati gašenje iz vazduha, jer to juče nije bilo moguće zbog gustog dima.

On je naglasio da je od jutros na terenu oko 200 ljudi angažovano na četiri sektora, i to 90 vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerija, radnika "Srbija šuma" i meštana.

Kako je objasnio požar je na velikoj visini i do tog mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima već mora da se pešači oko dva sata.

-Pokušaćemo danas gašenje iz vazduha. Juče nismo mogli zbog gustog dima. Dva helikoptera MUP-a Srbije će danas oko podneva obaviti izviđanje i ako bude uslova vršiti gašenja - naveo je on. Pojašnjava da ruski avion u takvim uslovima može da leti, ali da helikopteri ne mogu.

Goran Karadžić, direktor kompanije Stara planina Resort, rekao je da tu planinu nazivaju i "krov Srbije" i da tamo gde bukti požar je velika visina.

Foto: TvPink Printscreen

- Vetar je trenutno glavni krivac, vreme nam ne ide na ruku - naglasio je Karadžić.

#Požar

#Stara Planina

'