AKTUELNO

Ministar policije istakao je da se u borbu protiv nasilja mora uključiti celokupno društvo, pružiti podrška žrtvama i pomoći da njihov život bude lakši.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas, prilikom posete Sigurnoj kući u Beogradu, da država mora pre svega osigurati bezbednost ženama žrtvama porodičnog nasilja, ali im i pomoći da se ekonomski osamostale.

- Zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova jeste da osigura bezbednost žrtvama porodičnog nasilja i da osigura da nasilnici završe u rukama pravde. Policija će uvek biti pouzdan oslonac i štićenicama Sigurne kuće i svim žrtvama nasilja u porodici i učiniće sve da ih zaštiti, ali uz njih mora čvrsto stati naše celokupno društvo - istakao je Stefanović.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, istakao je da se u borbu protiv nasilja mora uključiti celokupno društvo, pružiti podrška žrtvama i pomoći da njihov život bude lakši.

Stefanović je zahvalio, nakon razgovora sa štićenicama Sigurne kuće kojima je uručio prigodne poklone, Privrednoj komori Srbije koja je prihvatila inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova da se organizuju edukacije za žene koje borave u Sigurnoj kući kako bi se one osnažile da mogu da dobiju posao i samostalno nastave život.

Foto: MUP Republike Srbije

Direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Branislava Simanić istakla je da će navedene edukacije pomoći ekonomsko osamostaljivanje štićenica Sigurne kuće.

- U narednih mesec dana, svakog vikenda, njima će biti organizovane radionice na različite teme u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja, jer samo žene koje su ekonomski osnažene mogu da donesu odluke o svom životu i da kažu odlučno 'stop nasilju' - rekla je Simanićeva.

Pročitajte još: Izgradnja objekta novog Centra za socijalni rad i dnevnog boravka za decu ometenu u razvoju počinje sledeće godine u naselju Gaj u Barajevu (FOTO)

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević naglasila je da je cilj Sigurne kuće da se žene osnaže, edukuju i zaposle kako bi mogle da nastave da žive samostalno sa svojom decom.

- Za nas je veoma značajno što se vodi računa o ženama u Sigurnoj kući, da im se omogući što bolji boravak ovde i što laši izlazak odavde, tako da odu sa verom u sebe i nadom u bolji život. Naš cilj je da se one edukuju, zaposle i mogu da nastave da žive samostalno sa svojom decom daleko od nasilja koje su godinama trpele - rekla je Stanojevićeva.

#Nebojša Stefanović

'