AKTUELNO

Odbor Evropskog parlamenta doneo je rezoluciju kojom je odlučeno da se u EU ukine pomeranje kazaljki na satu, počevši od 2021. godine. Rezolucija potom ide na glasanje u parlamente zemalja članica EU koje će se odlučivati između letnjeg i zimskog računanja vremena, a očekuje se da stopama EU krene i Srbija.

Zimsko računanje vremena počelo je u tri sata posle ponoći. Kazaljke na satu pomerene su jedan sat unazad, na dva sata. Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu naredne godine.

U martu ove godine je Evropski parlament glasao za ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno. Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za letnje računanje vremena.

Foto: Pixabay.com

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.

Mnoge države članice uspostavile su promenu vremena tokom naftne krize 1970-tih, kao pokušaj uštede energije.

Od 1996. godine, sve zemlje EU menjaju istovremeno svoje vreme.

Sada će se situacija promeniti, pa će od svake zemlje ponaosob zavisti kako će računati vreme.

Da li će Srbija nastaviti da pomera sat?

Kako je medijima u Ministarstvu privrede rečeno prošle godine, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku.

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

- Ne može sve da se reši preko noći, potrebno je prvo izmeniti zakon - rekao je sagovornik, te pitanje kada će tačno u Srbiji prestati da se pomeraju kazaljke - ostaje nerešeno.

Takođe, biće potrebno da se odlučimo i za jedan način računanja vremena - letnji ili zimski.

Foto: Pixabay.com

Kako je nedavno objašnjeno, Ministarstvo privrede usklađuje propise iz svog delokruga sa zakonodavstvom EU. U konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Što se tiče našeg zakona koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, njegov cilj je, kako piše u tekstu Predloga, "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremeneom koje se koristi u Evorpskoj uniji".

Pročitajte još: Neki vozači će morati da plate 4.000 DINARA do kraja godine, evo i ZBOG ČEGA I DO KADA JE ROK!

#Sat

'