AKTUELNO

Na sednici Skupštine Srbije kojoj prisustvuju i ministri finansija i rada Siniša Mali i Zoran Djorđević, poslanici raspravljaju o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu, a što podrazumeva i isplatu jednokratne pomoći od 5.000 dinara za više od 1,7 miliona penzioera.

Ministar za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Zoran Djorđević, rekao je na početku sednice da su mere fiskalne konsolidacije stvorile uslove da da se svim korisnicima penzija, invalidima rada i rata, izvrši isplata od 5.000 dinara, i da je rebalansom plana za isplatu novčane pomoći obezbeđeno 8,7 milijardi dinara.

Predlogom Zaključka Vade Srbije utvrđeno je da se svim korisnicima penzija, privremenih naknada - invalidima rada - druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, invalidnoj deci i korsnicima privremene naknade kod Fonda izvrši isplata novčane pomoći od 5.000 dinara, rekao je Djorđević.

Ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci, Rebalansom plana za 2019. utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je, kako je dodao, za 8,04 mijarde dinara više od iznosa predviđenog Finansijskim planom Fonda za 2019.

Isplata pomoći obezbeđena je u skladu sa bilansnim mogućnostima Fonda zahvaljujući ostvarenju prihoda od doprinosa na PIO u višem iznosu od planiranih u periodu od početka godine do avgusta, kao i nižem izvršenju rashoda, pre svega po osnovu planiranih naplata po sudskim sporovima, rekao je Djorjdević i dodao da su srestva konverzije sadržana u istom iznosu na strani prihoda i primanja i izdataka Fonda.

Penzionerima, kojih u Srbiji ima oko 1.740.000 jednokratna novčana pomoć trebalo bi da bude ispaćena, kako je najavljeno, 5. novmebra.

#Penzije

#Zoran Đorđević

'