AKTUELNO

U Jugoslovenskoj kinoteci počeli su Dani ruskog filma u Beogradu, a tokom manifestacije će u naredna četiri dana, do 27. oktobra, biti prikazano sedam filmova visoke produkcije iz Ruske Federacije.

Manifestaciju je sinoć otvorio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Projekciji filma ''T34", kojom je sinoć otvoren ovaj festival, prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ambasade Ruske Federacije, pozorišta ''Dadov", glumci iz Rusije i naše zemlje i ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života glavnog grada, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje.

Mladenović je istakao da je saradnja sa Ambasadom Ruske Federacije, Ruskim domom i Međunarodnim fondom pravoslavnih naroda sve bolja.

- Iz godine u godinu imamo sve više zajedničkih manifestacija i ovaj festival je pokazao da je interesovanje publike veliko. Drago mi je što danas možemo da pozdravimo i umetnike iz Rusije, koji vole da dolaze u Beograd i imaju ovde prijatelje i nadam se da će Beograd i u narednom periodu imati priliku da ugosti što više umetnika iz Ruske Federacije. Tako ćemo Beograd postaviti na mesto koje zaslužuje, a našoj publici pružiti priliku da uživa u ostvarenjima ruskih umetnika", kazao je Mladenović.

On je naglasio da je saradnja poslednjih godina na polju kulture sve bolja i da je to jedan od načina da se naša dva naroda još bolje upoznaju i približe jedni drugima.

- Nadam se da ćemo svi zajedno doprineti da te veze budu neraskidive i da ih niko neće poremetiti. U narednim danima uživaćemo u filmovima raznih žanrova, a nadam se da će ovaj festival nastaviti svoj život i u drugim gradovima Srbije - kazao je Mladenović.

Članica Međunarodne federacije filmske štampe i glavni urednik žurnala ''KinoReporter" Marija Lemeševa istakla je da je film "T 34" svojevrsna čestitka Beogradu povodom 75 godina od oslobođenja od fašizma, a priliku da se obrate publici imali su glumica Ana Isajeva, Petar Zekavica i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović.

Na manifestaciji "Dani ruskog filma 2019" u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljeno sedam savremenih ruskih filmova.

Festival se održava uz učešće Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda a realizuje se u organizaciji producentske kompanije "Sinemarus".

Ulaz na projekcije je besplatan.

#Film

#Rusija

'