AKTUELNO

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uradiće projekat postamenta i odrediti mesto gde če biti postavljen "Slepi guslar", kaže zamenik gradonačelnika, ističući da grad čuva istoriju i tradiciju.

Skulptura "Slepog guslara" Paška Vučetića biće postavljena na Kalemegdanu, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Skulptura je deo kompozicije spomenika Karađorđu koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine i jedini je sačuvani deo spomenika koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

Foto: Tanjug/STR

On je jutros rekao da će Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uraditi projekat postamenta i odrediti mesto gde će biti postavljen "Slepi guslar".

- Mi čuvamo našu istoriju i tradiciju i zato ćemo skulpturu koja je pronađena postaviti na Beogradskoj tvrđavi - rekao je Vesić.

Spomenik Karađorđu, vajara Paška Vučetića, otkriven je 13. avgusta 1913. godine povodom trijumfalnog povratka srpske vojske iz balkanskih ratova. Spomenik je činila kompozicija u kojoj vožd Karađorđe stoji na steni ispod koje se nalazi nekoliko ustanika, žena sa detetom u rukama i stari guslar sa guslama u torbi i tada je izazvao žestoku polemiku u javnosti.

Posle druge okupacije Beograda od Austrougarske i Nemačke, okupatori su uništili spomenik Karađorđu, a čudom je sačuvana skulptura "Slepog guslara".

Okupatori su planirali da na istom mestu podignu spomenik austrijskom caru Franji Josifu. Taj spomenik su izlili i dopremili u Beograd 1918. godine, ali nije postavljen jer je srpska vojska 1. novembra 1918. godine oslobodila svoju prestonicu.

Spomenik je pretopljen i izlivena su zvona koja se i danas nalaze na Crkvi Ružici.

Posle Prvog svetskog rata, spomenik Karađorđu nije obnovljen, a 11. novembra 1931. godine na istom mestu podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Pročitajte još: DUALNO OBRAZOVANJE DAJE REZULTATE: Kompanije koje otvore vrata učenicima rešavaju problem kadrova za budućnost

#Goran Vesić

#Kalemegdan

'