AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je usvojen pre tri godine, dao rezultate, te da je učenje kroz rad dobro i za mlade ljude koji stiču znanja i za srpsku privredu.

U sistemu dualnog obrazovanje j 6.100 polaznika i 880 akreditovanih kompanija.

Pomoćnica ministra obrazovanja za dualno obrazovanja Gabrijela Grujić kaže da su rezultati na našoj strani i da se sve bolji učenici se opredeljuju za obrazovne profile koji se realizuju po dualnom modelu.

- Imamo škole u kojima i po 15 učenika vrši pritisak da se upišu baš na dualne profile govori da smo osvestili naše učenike i roditelje šta je to dobro za njih. Dualno obrazovanje donosi izjednačenost važnosti kako zananja, tako veština – navela je Grujić.

Prema njenim rečima, u 21. veku savremeni tehnološki razvoj napreduje veoma brzo i leži u kompanijama.

- Kompanije koje su otvorile vrata učenicima su rešile problem kadrova za budućnost. Mladima je bitno da sagledaju proizvodni proces – istakla je Grujić i dodala da dualno obrazovanje podrazumeva učenje kroz rad, to je dodatna vrednost, koja omogućava da mladi ljudi budu zapošljivi odmah po završetku obrazovanja.

Edin Dacić, predsednik Skupštine firme Standard koja je od početka uključena u dualno obrazovanje kaže da ta kompanija činimo sve da poveća svoju produktivnost, pošto se bori sa firmama širom sveta.

Prema njegovim rečima, prednost je to što su blizu velikim bogatim tržištima Zapadne Evrope.

- Srbija je odličan primer za ceo regio, ali ovaj projekat treba dalje da se usavršava – naveo je Dacić ukazavši da je dualno obrazovanje proces koji traje tri godine.

Ursula Renold, šef odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta je istakla važnost dualnih aspekata u obrazovanju.

- Deo obrazovanja dobijaju u preduzećima. Tako se stiču bolje kompetencije, a sama preduzeća poboljšavaju svoju produktivnost što je bitno za privredu – navela je Renold.

#Obrazovanje

'