AKTUELNO

Predsednica saveta za dualno obrazovanje Švajcarske Ursula Rejnold rekla je da je jutros razgovala sa predsednikom Vučićem o konferenciji o dualnom obrazovanju koja će se održati u decembru, gde će se razgovarati o ekonomskom razvoju zemlje.

- Predsednik Vučić je istakao, koliko će biti važno pomenuti i objasniti kompanijama koliko je bitno dualno obrazovanje. Ja ću održati predavanje o važnosti i zašto kompanije treba da se uključe u dualno obrazovanje – rekla je Rejnold za Pink.

-Mi znamo da ako imate obučenu radnu snagu to povećava i proizvodnju i postiže ciljeve – dodala je ona.

Kako naglašava, postoje i brojke vezane za kompanije koje vrše tu obuku i radi se jedna studiju u Srbiji kako bi se pružili dokazi da taj koncept funkcioniše za srpske kompanije.

Pritom, ono što smo videli širom sveta je trend koji je proistekao iz digitalne transformacije koji će uticati na kompanije, ali takođe na obrazovni sistem, kaže Rejnold.

Foto: TvPink Printscreen

-I ja ću objasniti uticaj digitalne transformacije na sistem obrazovanja, a posebno zašto je bitno da kompanije imaju tu komparativnu prednost ukoliko postanu lokacije za obrazovanje a kroz glavno obrazovanje učite i u kompaniji i u školi. Srbiji je potrebno više kompanija koje će doprineti ovom motivisanom predlogu – smatra Rejnold.

Kako ističe, ona dva puta godišnje dolazi u Srbiju i ono što sam primetila tokom poslednje tri godine je veliki napredak.

Ona dodaje da se radi i na planiranju implementacije na nacionalnom nivou tako da može da se obezbedi da za nekoliko godina bude u svim regionima ovakvih programa dualnog obrazovanja.

-Tako će hiljade mladih moći da se uključi u ove programe, i to nije samo za dobrobit kompanija već i za dobrobit mladih ljudi, koji možda da osnuju porodicu i da pristojno žive a to sve ne mogu bez dobrog zaposlenja – smatra ona i kaže da se nada da će putem Zakona o dualnom obrazovanju moći da se poboljša ceo obrazovni sistem.

#Dualno obrazovanje

'