AKTUELNO

Ministar zadružen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas da se nastavlja akcija "500 zadruga u 500 sela", iako je za tri godine postignut cilj i osnovano 580 zadruga.

On je u Gradskoj upravi Loznice, gde je učestvovao u radu sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga na kojoj se govorilo o ravoju sela i zadrugarstva, novinarima rekao da je u tom okrugu formirano 14 novih zadruga.

Foto: Risto Kostov

- Usitnjen posed u Srbiji koji u proseku iznosi pet hektara nameće obavezu udruživanja poljoprivrednika u zadruge - rekao je Krkobabić.

Dodao je da je otvoreno i pitanje sela i iseljavanje mladih i da je to danas najvažnije pitanje, a da problem Kosova ne bi postojao da nije bilo iseljavanja.

Foto: Risto Kostov

Ministar je istakao da se "mora delovati zajednički" da bi se sprečilo pustošenje sela.

- Hajde da otkupimo napuštene kuće i ustupimo ih mladim bračnim parovima, da damo državno zemljište u dugoročni zakup, a zatim popravimo infrastrukturu i sve ono što čini društveni standard - obrazovanje, kulturu, sport - rekao je Krkobabić.

Foto: Risto Kostov

On je u selu Runjani obišao pčelarsku zadrugu koja je od države bespovratno dobila 7,5 milion dinara za nabavku 250 košnica i kompletnu opremu za pakovanje meda za koji su zainteresovani kupci iz Norveške.

- Ovo je obrazac za dobro korišćenje dodeljenih sredstava - rekao je Krakobabić.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac rekao je da na tom području aktivno rade 53 zadruge.

Foto: Risto Kostov

Migracija mladih sa sela će se sprečiti prema njegovim rečima osnaživanjem poljoprivrednika tako što će im se u zakup dati zemljište u državnom vlasništvu i popraviti sve ono što čini infrastrukturu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je rekao da se u Mačvanskom okrugu dobar deo stanovništva bavi poljoprivredom.

- Zajedničkim snagama uz podršku Vlade Srbije konkretntim merama podsticaćemo razvoj zadruga i sela - rekao je Petrović.

#Milan Krkobabić

'