AKTUELNO

Koncert Pevačkog društva Hrama Svetog Save u čast osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održan sutra u Kripti hrama na Vračaru.

Na tom besplatnom koncertu nastupiće tri hora, čiji su članovi svih generacija - hor "Rastko", hor "Hrama Svetog Save" i Pevačko društvo "Mokranjac", a koji će se predstaviti raznovrsnim delima duhovne i narodne muzike.

Koncert u Kripti nastavak je svečanosti obeležavanja 800 godina autokefalnosti, a taj značajan jubilej SPC biće krunisan završetkom radova u Hramu Svetog Save.

Hor "Rastko" je, kako se dodaje u saopštenju, prvi pravoslavni dečji hor u SFRJ osnovan 1989. godine. Repertoar čine klasična dela duhovne i svetovne muzike, prevashodno srpskih autora kao i liturgijske pesme.

Pored kulturnog, duhovnog, vaspitnog i edukativnog značaja, "Rastko" ima ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta i vrednosti SPC, a ujedno i strateškom opredeljenju Vlade u ocuvanju nacionalnog identiteta, promocije Beograda i Srbije.

Članovi hora "Rastko" pevaju nedeljom i praznicima u Crkvi Svetog Save, ali i u Kripti na bogosluženjima patrijarha Irineja. Ima više od 40 clanova od 5 do 11 i od 12 do 19 godina, a podmladak je Pevačkog društva "Mokranjac" osnovanog 1931. godine.

#Hram Svetog Save

#SPC

#godišnjica

'