AKTUELNO

U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i dodao da je od tog broja čak 80 odsto domaćih kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća.

- Upravo smo to i hteli da postignemo. U početku primene dualnog obrazovanja taj odnos kompanija je bio takav da su pola bile domaće, a pola strane, sada je 80 odsto domaćih - rekao je Čadež.

Ističe da je zahvaljujući sinergiji državnih institucija i privrede taj model zaživeo i u srpskim kompanijama.

Čadež je pohvalio državne institucije što su imale sluha za uvođenje tog sistema obrazovanja, ali i što su odlučile da ga prošire na visoko obrazovanje, što je, dodaje, takođe bila jedna od želja privrednika.

- Imali smo reakcije kompanija mnogo pre nego što je donet Zakon o uvođenju dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje, jer su kompanije tražile da rad univerziteta bude što više vezan sa njihovim potrebama - ukazao je Čadež.

Navodi da će primena dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju biti lakša od uvođenja u srednjim školama, jer, kaže, radi se o punoletnim ljudima kojima je lakše da obavljaju praksu i koji mogu odmah stupiti u radni odnos.

- Nama je bitno da vidimo šta našem obrazovnom sistemu može privreda da doprinese i da utiče na ono što je najvažnije, a to je nastavni program, jer mi moramo da imamo nastavni program koji odgovara onome što će se sutra raditi - podvukao je Čadež.

Privredna komora Srbije je ovu nedelju posvetila dualnom obrazovanju i organizovala niz aktivnosti širom zemlje.

Danas je u Beogradu održala "Karavan dualnog obrazovanja" tokom kojeg su predstavnici države i privrede iz Srbije, sa partnerima iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, koje su pružale podršku razvoja dualnog obrazovanja u našoj zemlji, obišle tri kompanije koje su primer takvog modela obrazovanja.

#Dualno obrazovanje

#Marko Čadež

'