AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, te predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada položili su danas vence na Spomen-groblju boraca Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945.

Vence su položili i na na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju, a Vučević je izjavio da zahvaljujući pobedi i oslobođenju Novog Sada 23. oktobra 1944. godine mi danas možemo da živimo i uživamo u modernom i slobodnom Novom Sadu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Uahvalio je svim hrabrim oslobodiocima, neznanim i znanim junacima koji su "omogućili Novo Sadu da dočeka da bude snažan univerzitetski centar, ovogodišnja Omladinska prestonica Evrope, a za dve godine Evropska prestonica kulture". Podsetio je da je grad oslobođenje dočekao sa značajno manjim brojem stanovnikas, čak za dve trećine, te da je tada imao stanovnika koliko danas ima studenata.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- To najbolje pokazuje koliko je grad napredovao, prvenstveno zahvaljujući onima koji su nam svojim životima podarili slobodu. Mi smo večno zahvalni svim oslobodiocima, kao i pripadnicima savezničkkih armija, pre svega Crvenoj armiji koja je učestvovala u oslobođenju Jugoslavije, samim tim i Novog Sada. Zato su ovaj datum i slobodarski duh zauvek utkani u tkivo Novog Sada, kao sećanje na neke prethodne generacije, i kao opomena za neke buduće - poručio je Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Član SUBNOR-a Grada Novog Sada Mihajlo Vujasin je istakao da su taj slobodarski datum naši preci ostavili u amanet, a da je veoma važno da mlade generacije to ne zaborave.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Bez slobode se nigde ne može stići i zato svi zajednotradicionalno odajemo počast palim borcima i težimo da sačuvamo ovu slobodu koju su nam naši preci podarili - rekao je Vujasin.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

#Miloš Vučević

#Novi Sad

'