AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o realizaciji projekta "Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik", nakon čega su počeli radovi.

Ugovor su u opštini Rakovica potpisali predsednik te opštine Vladan Kocić i sekretar u Sekretarijatu za privredu grada Beograda Milinko Veličković, a prisustvovao je i državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković.

Oni su nakon potpiisivanja ugovora obišli početak radova na revitalizaciji jezera u Resniku. Opština Rakovica aplicirala je preko Sekretarijata za privredu Grada Beograda prošle godine na konkurs Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija za dodelu subvencija za projekte razvoja turizma, za projekat uređenja slobodnih površina na jezeru u Resniku.

Komisija Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija odobrila je sredstva u visini od 20 miliona dinara za projekat razvoja jezera. Ugovorom su predviđeni prava i obaveze koje Gradska opština Rakovica i Sekretarijat za privredu Grada Beograda preuzimaju pri realizaciji tog projekta.

Projektom uređenja slobodnih površina na jezeru u Resniku, čiju je izradu finansirala Gradska opština Rakovica, predviđeno je da se u prvoj fazi izgradi ponton na vodi koji će omogućiti pristup vodenoj površini. U drugoj fazi planirana je izgradnja šetalita gde će posetioci moći da uživaju u lepotama jezera i okoline, za koje je urađeno idejno rešenje.

Gradska opština Rakovica je regulisala imovinsko-pravne odnose na parcelama na kojima će se izvoditi radovi. U poslednjoj trećoj fazi predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa. Jezero u Resniku je nastalo je izgradnjom brane krajem 80 -ih godina prošlog veka.

Jezero se nalazi u podnožju planine Avala u naselju Resnik. Uz Adu Ciganliju to je beogradsko jezero najbliže centru grada. Jezero je udaljeno 17 kilometara od centra Beograda, 20 kilometara od aerodroma Nikola Tesla, pet kilometara od planine Avala, šest kilometara od auto-puta E-70 i samo jedan kilometar od Obilaznice oko Beograda. Od trenutka nastanka postojala je ideja da se na jezeru izgradi sportsko-rekreativni kompleks, ali prvi konkretni koraci ka realizaciji te ideje počeli su tek 2012. godine, kada na čelo opštine Rakovica dolazi Milosav Miličković, koji je pokrenuo inicijativu za izradu planske dokumentacije.

Na inicijativu Miličkovića izrađen je Plan detaljne regulacije. Opština Rakovica je izradila Studiju o izvodljivosti u kojem su analizirane tržišni potencijali izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa. Urađeno je i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa. Institut Jaroslav Černi izradio je Projekat čišćenja jezera, dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore. Krajem prošle godine izvršeno je mapiranje jezera što je osnova za njegovo čišćenje. Osim toga, izvršeno je trasiranje saobraćajnice koja vodi ka jezeru. Po izgradnji kanalizacije kojom će se sprečiti zagađenje jezera, saobraćajnica će biti asfaltirana.

Kako bi spremno dočekala investitore Gradska opština Rakovica je sa Elektro-mrežama Srbije (EMS) dogovorila pomeranje visokonaponskih kablova koji na dalekovodima prelaze preko jezera. Na taj način jezero će postati bezbedno za kupanje i druge aktivnosti.

#Goran Vesić

'