AKTUELNO

Velika scena Beogradskog dramskog pozorišta od večeras se zove scena "Olivera i Rade Marković”, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je dalja ulaganja u to pozorište na Crvenom krstu i otvaranje još jedne scene koja će biti postavljena na trgu ispred BDP-a.

Pred premijeru predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" na Velikoj sceni BDP, Vesić je rekao da su Olivera i Rade Marković glumački par koji je živeo zajedno i zajedno stvarao u BDP-u i da je zato preimenovanje Velike scene, koja se do sada zvala scena “Rade Marković”, potpuno prirodno i normalno.

Foto: Grad Beograd

- Posebno smo ponosni zbog toga. Mala scena se zove Pepi Laković. BDP je za 73 godine ostavilo dubok trag kada je u pitanju kulturna i društvena scena Beograda. Ovde su počeli Zoran Radmilović i Ljuba Tadić. Ovo što večeras radimo je samo početak ulaganja Grada u BDP - rekao je Vesić.

Naveo je da nema višse vozila ispred ulaza u BDP za koje kaže da je najstarije beogadsko pozoriste sa najdužom tradicijom.

Najavio je da je za narednu godinu planirano uređenje trga ispred pozorišta koji će dobiti ime Pozorišni trg, na kome će biti napravljena jedna mala kamerna scena na otvorenom.

- Tako će ovo pozorište dobiti još jednu scenu. U toku smo postupka kupovine bioskopa Avala kako bi tu takođe uredili scenu koja se naslanja sa druge strane na ovo pozorište. Priprema se projekat rekonstrukcije pozorišta - rekao je Vesić.

Kako je naveo, očekuje da će naredne godine biti završen projekat tako da bi 2020. ili početkom 2021. godine počela rekonstrukcija samog pozorište.

- Narednih nekoliko godina očekuje nas puno rada u ovom pozorište, a kao što vidite sa novim upravnikom dosta su ambiciozni tako da će oni to sigurno i opravdati - kaže Vesić koji je nakon zvaničnog otvaranja Velike scene “Olivera i Rade Marković” prisustvovao premijeri predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf".

Foto: Grad Beograd

Na otvaranju Velike scene “Olivera i Rade Marković” glumica Renata Ulmanski rekla je da će dve zvezde sijati na BDP, reditelj Jagoš Marković kazao je da ovo veče velike pravde i da je Olivera Marković bila diva i spoj etike i estetike, a brojnim posetiocoma BDP se obratio i glumac Vlasta Milosavljević.

Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

#Goran Vesić

'