AKTUELNO

Dečak star 14 godina iz Niša koji se predozirao tabletama za sada nepoznatog sastava, nedaleko od osnovne škole u jednom niškom naselju, pronađen je bez svesti i nalazi se u bolnici. Roditelji nagle promene u raspoloženju adolescenata uglavnom tumače kao adolescentske krize, upozorili su gosti Pinka.

Direktor specijalne bolnice za bolesti zavisnosti ’Vita’ Milan Vlaisavljević je da smo poslednjih godina svedoci da se na tržištu pojavljuju nove dizajnirane droge koje su najčešće napravljene u kućnim uslovima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uzimanje takvih narkotika je na neki način ruski rulet i ne zna kako će oni delovati jer nije poznato koliko sadrže u sebi aktivne materije. U poslednjih godinu dana više mladih preminulo je od prvog konzumiranja droge – naveo je Vlaisavljević i dodao da je zabrinjavajuće što su se pojavile psihoaktivne supstance koje izazivaju smrt čak i nakon prvog konzumiranja.

Master psiholog dečijeg dispanzera VMA Ana Busarac objasnila je da su roditelji preokupirani dnevnim obavezama, i da mnogo toga podvode pod adolescentske krize, ni ne pomišljajući na psihoaktivne supstance.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naravno, ima roditelja koji sumnjaju da dete koristi psihoaktivne supstance i pre nego što ih oni konzumiraju, ali ima roditelja koji negiraju neko vreme čak iako vide neke jasne znake da sa detetom nešto nije u redu - upozorila je Busarac, i dodala da bi roditelji trebalo da potraže stručnu pomoć ako primete nagle promene u načinu ponašanja i raspoloženju deteta.

#Droga

'