AKTUELNO

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je u poslanici, povodom osam vekova autokefalnosti SPC, da bez svetosavske SPC "mi Srbi, kao narod, danas ne bismo ni postojali".

- Naš narod u najvećem periodu svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, pa ipak nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u Crkvi. Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, Crkva čini temelj njegovog identiteta - poručio je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug/TV HRAM

On je naglasio da je "vernost Svetosavskom zavetu" omogućila srpskom narodu da preživi i da ne poklekne.

- Nije dovoljno samo preživeti, poučava nas Zavet: treba uspravno stajati. Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni - naglasio je poglavar SPC.

Foto: Tanjug/TV HRAM

On je naveo da se "u znaku Raspeća i Vaskrsenja Hristovog nalazi sav život i istorijsko trajanje našeg naroda i naše Crkve".

Foto: Tanjug/TV HRAM

Kako je rekao, "stradale su svetinje i sa njima kulturna i istorijska dobra", ali je i pored toga "svetosavski duh čini da i dalje, u istoj meri, Crkva stvara, preobražava i spasava svoju decu".

- Zato se u nadi molimo da vernost svetosavskom Putu koji u život vodi i Svetosavskom Zavetu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavetnu pokrajinu, Кosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnikâ ovoga sveta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu - istakao je patrijarh Irinej u poslanici.

Foto: Tanjug/TV HRAM

Centralno obeležava crkvene samostalnosti, kako je najavljeno iz SPC, obuhvata arhijerejsku liturgiju danas u manastiru Žiča, a zatim odlazak patrijarha Irineja na Kosovo i Metohiju. Planirano je da patrijarh Irinej bude sutra, u ponedeljak, u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu srpskih crkvenih poglavara, održavanje svečane akademije u Beogradu i otvaranje izložbe Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC, u njenom muzeju u Beogradu.

Foto: Tanjug/TV HRAM

Za početak centralne svečanosti određen je manastir Žiča, kod Kraljeva, koji je kao prvo sediše sedište arhipiskopije odredio Sveti Sava, najmladji sin velikog župana Stefana Nemanje. Sedište Crkve kasnije je preneto u Pećku patrijaršiju i potom u Beograd.

#Patrijarh Irinej

#SPC

'