AKTUELNO

Park vojvode Vuka na Topličinom vencu ne samo što je lepo uređen već ima svoju funkciju, ovde se svake subote održavaju koncerti, dečje predstave i razni drugi događaji što i jeste suština svih novih uređenih delova grada, rekao je zamenik gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da se na Topličinom vencu, u Parku vojvode Vuka, svakog vikenda održavaju različite manifestacije, što je, kako kaže, suština svih novih uređenih delova grada.

- Napravljeno je dečje igralište, ali i pozornica za dečje predstave i koncerte koje se održavaju svakog vikenda u organizaciji gradskog urbaniste Marka Stojčića – kaže Vesić, dodajući da je ovaj park do pre nekoliko meseci bio zapušten, bez zelenila i sa klupama u lošem stanju.

Ovo je sada, kako kaže, postao park koji je namenjen deci i na koji je, kako kaže, ponosan i on, ali i građani.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Podseća da je krajem 80-ih godina Beograd planirao pešačku zonu. Tada je dogovoreno da se Knez Mihailova, Obilićev, Topličin i Kosančićev venac, ali i okolne ulice, pretvore u pešačku zonu.

On je dodao da je sada više zelenila i naglasio da je, računajući Obilićev venac, Kosančićev venac, Trg republike, ulice kralja Petra, cara Lazara, Vuka Karadžića, Delijsku ulicu kao i prostor ispred Doma omladine, zasađeno oko 200 novih stabala.

Govoreći o rekonstrukciji Trga republike Vesić je rekao da, za razliku od parkova, trg mora da bude veliki prostor koji je namenjen okupljanju ljudi.

– Svi veliki parkovi u Evropi i svetu poput Madrida, Pariza, Berlina, Moskve imaju takve trgove. Parkovi su mesta za zelenilo, a Trg republike je sad prvi put dobio svoju pravu fizionomiju, kao mesto za okupljanje ljudi. Ovde se već nekoliko puta nedeljno održavaju događaji, pozorišne predstave, koncerti – rekao je zamenik gradonačelnika.

Kada je reč o uređenju Skadarlije, Vesić je podsetio da se ona uređuje već dve godine i to u pet faza.

Foto: TV Pink Printscreen

– Prva faza je sama Skadarska ulica od Ulice Strahinjića bana do Ulice gospodar Jevremove, posle koje smo napravili pauzu jer mi Skadrliju uređujemo u dogovoru sa ugostiteljima. Potom je urađen deo od Bulevara despota Sefana do Simine ulice i u martu počinjemo taj centralni deo Simine do Gospodar Jevremove ulice. To su tri faze u samoj Skadarskoj, a što se tiče četvrte uređen je pešački deo od Francuske do Skadarske ulice, napravljen mali trg sa fontanom. Peta faza biće sama Gospodar Jevremova od Skadarske do Francuske ulice, a u međuvremenu uređene su i okolne ulice oko Skadarlije – rekao je Vesić koji je dodao da predstoji i uređenje kuće Đure Jakšića koja će biti pretvorena u vizitorski centar.

Nakon završetka rekonstrukcije, ovaj „biser grada” i jedno od najposećenijih mesta turista, povratiće svoj stari sjaj kako bismo svi zajedno mogli da uživamo u njemu.

#Beograd

#Goran Vesić

'