AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se, na marginama Devetog međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, sa predsednikom UO Gazprom Njefta Aleksandrom Djukovim.

Jedna od tema sastanka bila je predstojeći proces privatizacije u preduzeću „HIP – Petrohemija“ a.d.Pančevo. Ministar Antić kazao je da je budućnost te kompanije od izuzetnog značaja i da joj je strateški partner potreban zbog investicija, koje treba da obezbedi da Petrohemija dugoročno stabilno funkcioniše.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

Aleksandar Djukov istakao je da Gazprom Njeft ima potencijalni interes za učešće u iznalaženju adekvatnog modaliteta privatizacije, a zajednički je ocenjeno da će Vlada Republike Srbije i Gazprom Njeft intenzivirati i konkretizovati razgovore o Petrohemiji.

Tokom sastanka analizirana je realizacija tekućih projekata, pre svega “Duboka prerada”, koji je značajan za ceo naftni sektor, a koji će osigurati da NIS ostane lider na zahtevnom regionalnom tržištu naftnih derivata.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

Takođe, razgovaralo se o radu i poslovanju Naftne industrije Srbije, uz ocenu da će se uložiti dodatni napori, da zajednička kompanija, koja ima uticaj na ukupnu ekonomiju Srbije, ostvari još bolje rezultate, u skladu sa očekivanjima oba akcionara.

Sastanku su prisustvovali savetnik predsednika Republike Srbije, Dragutin Matanović, generalni direktor “Srbijagasa”, Dušan Bajatović, kao i prvi zamenik generalnog direktora Gazprom Njefta - Vadim Jakovljev i zamenik generalnog direktora za preradu, promet i logistiku, Anatolij Černer.

#Aleksandar Antić

#Gasprom

'