AKTUELNO

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ Beograd, uz saradnju i podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, su od juna do kraja septembra ove godine, radile na uklanjanju 33 nelegalna smetlišta sa sedam beogradskih opština. Tokom akcije koja je trajala gotovo tri meseca, sa „divljih“ deponija uklonjeno je 7.480 kubika različitog otpada.

Na uklanjanju „divljih“ deponija radilo se na teritoriji GO Voždovac, Rakovica, Zvezdara, Novi Beograd, Zemun, Palilula i Čukarica. Akcija se nastavlja ovoga puta u saradnji sa GO Surčin. Planirano je da se sa „divlje“ deponije koja se nalazi u prigradskom naselju Petrovčić u toj opštini, rasplanira zemlja i šut, a ukloni nešto više od 1.100 kubika otpada, kako bi se izvršilo saniranje te deponije.

„Čistoća“ još jednom apeluje na Beograđane, ali i pravna lica i preduzetnike, da ne formiraju „divlje“ deponije, jer pored toga što ugrožavaju životnu sredinu i negativno utiču na zdravlje sugrađana, daju i ružnu sliku o našem gradu, a njihovo uklanjanje oduzima i vreme i novac.

Iz „Čistoće“ podsećaju i da je „Vinča“ jedina javna deponija u Beogradu na koju se sme odlagati otpad, a da on ne bi završavao na zelenim površinama, uz prilazne puteve i drugim javni površinama, „Gradska čistoća“ nudi i različite pogodnosti kada je u pitanju odnošenje otpada koji nije klasični komunalni, a kada vam zatreba usluga odnošenja šuta, džakove u koji taj šut možete da odložite, preduzeće donosi takođe besplatno. Tako da izgovora za nesavesno odlaganje smeća nema.

„Divlje“ deponije se sastoje od različite vrste otpada, ali je jedan od najčešćih upravo kabasti. Zbog toga „Gradska čistoća“ i sprovodi akciju kojom se svakog prvog vikenda u mesecu taj otpad sa beogradskih ulica odnosi u potpunosti besplatno za sva fizička lica. Tako će biti i tokom dana vikenda 5. i 6. oktobra 2019. godine. Sugrađani kabasti otpad mogu da ostave pored kontejnera, a ukoliko se radi o većim količinama ili u blizini mesta stanovanja nema kontejnera jer se otpad odnosi na primer putem PVC kanti, potrebno je da se zainteresovani jave preduzeću na broj telefona 0800 000 807, koji dežura tokom ovog vikenda od 06.00 do 14.00 časova.

#JKP Gradska Čistoća

'