AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas novoizgrađeni vrtić u Altini. Kako je tom prilikom precizirao, u objekat površine oko 1.500 kvadratnih metara uloženo je 120 miliona dinara.

Otvaranju vrtića prisustvovali su sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, sekretar za investicije Luka Petrović, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, predsednik opštine Zemun Dejan Matić i direktorka Predškolske ustanove „Dr Sima Milošević” Jasmina Bouali Stanojković.

– Novoizgrađeni vrtić „Lazar” ima kapacitet za dve stotine dece i objekat je urađen po svim savremenim standardima. Prostorije su dobro organizovane, gornji sprat je namenjen najmlađima, a donji ostaloj deci – istakao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je sve manji broj dece koja čekaju na mesto u vrtiću, pre dve-tri godine bilo ih je 10.000, a sada je taj broj oko 2.300.

– Najveće opštine imaju najveći broj dece koja čekaju mesto, a u opštini Zemun taj broj je oko 500. Ovim novim vrtićem smo već napravili mali doprinos – naveo je gradonačelnik.

Kako je najavio, u narednom periodu u planu je izgradnja još pet vrtića, od kojih će se prvo raditi u Novogradskoj u Zemunu i u Trećoj mesnoj zajednici na Bežanijskoj kosi.

– Vrednost vrtića u Novogradskoj je 50 miliona dinara, a na Bežanijskoj kosi 200 miliona dinara. Tako da će i to biti doprinos smanjenju liste čekanja. Savremeni način života zahteva da roditelji imaju tu mogućnost i da deca tako provode vreme i spremaju se za školu. Kao ozbiljno i odgovorno društvo dajemo doprinos i idemo ka cilju da sva deca imaju mesto u vrtićima i da nemamo liste čekanja – kazao je Radojičić i dodao da je prošle sedmice otvoren vrtić na Paliluli kapaciteta do 100 dece, sledeće nedelje se otvara novi vrtić u Boljevcima, a potom u Sopotu.

U 365 privatnih vrtića imamo oko 18.000 dece, a od početka ovog projekta isplaćeno je oko devet milijardi dinara roditeljima za subvencije. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zaposlenima u vrtiću „Lazar” jer, kako je rekao, priredba koju su priredili povodom otvaranja novog objekta sadrži jasne poruke deci ometenoj u razvoju.

– Važno je da deci u tom uzrastu kažemo da je bitno da svojim drugarima koji imaju smetnje u razvoju omoguće dobru i zdravu komunikaciju – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je ovo veliki dan za građane Altine, opštine Zemun, ali i grada Beograda.

– Ovo je primer jedinstvene politike, zajedničkog interesovanja i stavaranja uslova za našu budućnost, za našu decu. Izgradnja objekta je započeta 2007. godine i velikim zalaganjem sadašnjeg gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovih saradnika, kao i prethodnog gradonačelnika Siniše Malog, završen je ovaj projekat. Hvala svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji – istakao je Matić.

Prema njegovim rečima, Opština Zemun je izdvojila velika sredstva za adaptaciju, saniranje i rekonstrukciju vrtića na teritoriji ove opštine jer je želja, dodao je, da svaki vrtić bude savremen i bezbedan.

#Zoran Radojičić

'