AKTUELNO

Decentralizacija u zdravstvu, u okviru koje su nadležnosti nad domovima zdravlja imale lokalne samouprave, nije dala dobre rezultate, izjavio je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tokom današnje posete Topličkom okrugu.

- Novim zakonom želeli smo to da ispravimo. A da bi prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, kao i formiranje zdravstvenih centara, spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja, zaista bili uspešno realizovani, odnosno da bi građanima omogućili unapređen nivo i kvalitet zdravstvenih usluga, neophodno je da se uradi kompletna analiza funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme - naveo je Lončar.

To je, kako je dodao, složen proces, pa zbog toga i u narednom periodu Ministarstvo zdravlja nastaviti sa obilaskom zdravstvenih ustanova širom Srbije, i kroz analizu kao i razgovor sa zaposlenima i pacijentima ovih ustanova, činiti dalje korake u tom pravcu.

Foto: Ministarstvo Zdravlja

Ukupno ulaganje ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove Topličkog okruga, u opremu i investicije, od 2014. godine do danas iznosi 124.442.203,56 dinara, odnosno više od milion evra, od čega je najveći deo sredstava uložen u OB u Prokuplju. Prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, pored bolje organizacije rada, veće efikasnosti i boljeg funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, omogućiće i značajno veća ulaganja ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove, navodi se u saospstenju.

Lončar je obišao domove zdravlja u Blacu, Prokuplju, Kuršumliji i Žitorađi, gde je razgovarao sa zaposlenima kao i pacijentima ovih ustanova. On je obišao i Opštu bolnicu "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, odnosno rekonstruisano odeljenje intenzivne nege sa hirurškim salama, kao i očno odeljenje ove bolnice, koje je dobilo kompletnu opremu za operaciju katarakte.

Dom zdravlja Kuršumlija postaje bolnica, dobija novu opremu i sanitetsko vozilo!

Dom zdravlja Kuršumlija mogao bi da postane uskoro bolnica, najavio je danas ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar.

- Kuršumlijski Dom zdravlja ima ambiciju da bude bolnica, imaju gotovo sve specijaliste, stacionar, on je ustanova za sebe, kazao je ministar prilikom posete Topličkom okrugu, odnosno svim zdravstvenim ustanovama sa područija tog okruga.

Ministra su u Kuršumliju sačekali direktorka Doma zdravlja dr Uranija Petrović i predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić sa saradnicima.

Po završenom obilasku ministar je održao sastanak sa rukovodstvom Doma zdravlja.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji dr Uranija Petrović zatražila je od ministra Lončara da Dom zdravlja ostane samostalan zbog kako je kazala značaja za stanovništvo Kuršumlije, posebno zbog ljudi koji žive u udaljenim mestima, razuđenosti terena koji Dom zdravlja pokriva od 1000 kvadratnih kilometara. Tražila je i da se odobri prijem tri lekara i tri medicinske seste zbog potrebe boljeg pružanja zdravstvene zaštite.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podržao je ideju direktorke Doma zdravlja Kuršumlija dr Uranije Petrović da ta zdravstvena ustanova ostane da funkcioniše samostalno i obećao da će ozbiljno razmotriti predlog o prijemu traženih lekara i medicinskih sestara.

Ministar je najavio da će ova zdravstvena ustanova uskoro dobiti i jedno sanitetsko vozilo, kao i rendgen aparat. Resorni ministra je razgovarao i sa pacijentima koji su čekali na pregled kod izabranog lekara, što je izazvalo opšte oduševljenje samih pacijenata, ali i rukovodstva Dž Kuršumlija.

BOLNICA U PROKUPLJU ZAPOŠLJAVA SEDAM DOKTORA I 20 MEDICINSKIH TEHNIČARA

U Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ biće primljeno sedam lekara i čak 20 medicinskih tehničara, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Resorni ministar je prilikom današnje posete Topličkom okrugu pored svih domova zdravlja obišao i Opštu bolnicu „Dr Aleksa Savić“ gde je kazao da će uz najavljeno povećanje plata zdravstvenim radnicima ova ustanova uposliti mlade ljude, i pružiti im priliku da rade u svojoj zemlji.

On je naglasio da je svrha njegove posete da se upozna sa stanjem na terenu i uveri u realnu situaciju.

- Ogroman novac se ulaže u bolnice u Srbiji i mora se videti jesu li ta ulaganja opravdana. To se najbolje čini obilaskom. Istovremeno se direktnim kontaktom i situacijom na terenu jasno određuju prioriteti, kazao je ministar Lončar.

Ministar Lončar je najavio da će od ove godine u Prokuplju početi da se gradi nova bolnica, kazavši da će to biti jedna od najmodernijih bolnica u Srbiji.

#Zlatibor Lončar

'